Jarní Report 2017 zná své vítěze

1. listopad 2017

První kategorie XXVI. Ročníku přehlídky Report 2017 se zúčastnilo sedmnáct příspěvků. Přihlášené pořady pestře naplnily zpravodajské a publicistické vymezení. Své zastoupení měly domácí, zahraniční, sportovní i regionální redakce zpravodajství, Rádio Junior, tvůrčí skupina publicistiky i Rádio Wave. Vítězi se nakonec stali:

1. místo – Jak se mladí vyrovnávají se smrtí (Jonáš Zbořil, Rádio Wave)
2. místo – Romové v Sheffieldu (Vojtěch Berger, ZP zahraniční redakce)
3. místo – Ptačí chřipka v Olomouci potvrzena (Monika Tomášková, ZP Olomouc)

V jarní části přehlídky soutěžily zpravodajské nebo publicistické pořady v rozsahu do deseti minut. Účastníci tvoří porotu, která hodnotí námět, stavbu pořadu, jeho zpravodajskou hodnotu i neotřelost. Cenu Zdeňka Boučka za originalitu průběžně získává Jonáš Zbořil s bodovým hodnocením 2,55 bodů.

Jak se mladí vyrovnávají se smrtí
Jonáš Zbořil nabídl setkání se sedmadvacetiletou Lori, kterou potkáváme jen pár týdnů poté, co náhle zemřel její otec. „Vyletěl na mě její příspěvek na Facebooku. Řekl jsem si, to je zvláštní, citový, nikdy mě nenapadlo takhle otevřeně psát o smrti blízkého,“ říká Jonáš Zbořil s tím, že i pro něho je to osobní téma. Shodou okolností tou dobou vyšla knížka o paliativní péči od Ondřeje Nezbedy. „Bum, najednou mi bylo jasný, že bychom to téma měli uchopit,“ líčí moderátor Radia Wave, proč Lori požádal, aby si s ním popovídala o truchlení.

Romové v Sheffieldu
Reportáž Vojtěcha Bergera vznikala celá v ulicích severoanglického města. Těsně poté, co si britští občané odhlasovali vystoupení jejich země z Evropské unie. Právě Sheffield je totiž domovem mnoha Východoevropanů, včetně řady Romů ze Slovenska nebo Česka. Reportáž zachycuje emoce, které kardinální rozhodnutí v ostrovanech probudilo, a to poté, co kampaň vyhrotila problém imigrace z chudších evropských míst.

Ptačí chřipka v Olomouci
Reportérka Monika Tomášková se už chystala na klidný víkend. Byl pátek půl páté odpoledne, když do její olomoucké redakce přišla potvrzující zpráva. Ptačí chřipka se v té době řešila na celé jižní Moravě, a hlavní město Hané právě ohlásilo uhynulou labuť. „Začala jsem se nejdřív vztekat, že mám točit něco, co už nikoho nezajímá, ale když jsem si přečetla, že labuť uhynula u kojeneckého ústavu, bylo jasné, že se tam musíme vydat.

Nabízíme zvukovou reflexi Moniky Tomáškové, která obsadila 3. místo.

0:00
/
0:00

Vítěze zbylých dvou kategorií – delší publicistiky a dokumentu – ocení podzimní Report.

Spustit audio