Rozhlasové tváře na festivalu Šrámkova Sobotka

15. červenec 2017

Na začátku července proběhl již 61. ročník festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka, letos s tématem „Kritika. Výpověď umění?“. Festival je jedinečný tím, že svou pozornost upíná ke slovu: konají se zde autorská čtení, koncerty, divadelní představení, odborné přednášky, ale probíhají i dílny tvůrčího psaní, recitace či překladu. Nezastupitelné místo tu má i rozhlas.

Tradičně je součástí festivalu poslechový blok věnovaný rozhlasové práci. Již třetím rokem proběhla dílna rozhlasového dokumentu vedená šéfem žánru v ČRo Danielem Moravcem a zvukovým mistrem Jiřím Slavičínským.

V předchozích letech probíhaly rozhlasové pořady v místním domě s pečovatelskou službou, do tamního sálu se vešlo asi třicet lidí, byl tam klid a na pořady tam chodili především místní senioři. Tím program plnil jistou socializační službu vůči městu, jenže se zpravidla nedařilo nalákat mladší účastníky festivalu. Programová náplň na vině asi nebyla: pouštěly se zpravidla rozhlasové hry určené pro Dvojku nebo Vltavu, loni byla představena produkce Radioservisu a jednotlivé pořady uváděli známé rozhlasové tváře. Šéfrežisér Aleš Vrzák nebo třeba dramaturg Libor Vacek si zvali hvězdné hosty – mezi ty loňské patřila Hana Maciuchová.

Šéfka programu Šrámkovy Sobotky 2017 - Eva Marková

Mezi 60. a letošním ročníkem Šrámkovy Sobotky se však výrazně proměnil organizační tým a tedy doznalo určitých změn i dramaturgické pojetí programu. V případě poslechových odpolední to znamenalo, že se pořady přesunuly z interiéru do exteriéru, tedy na Zahradu Šrámkova domu a proměnili jsme i jejich profil. Za letošní rozhlasovou dramaturgii a vyvstalé změny je odpovědná autorka tohoto článku, již rozhovory s mnohaletými návštěvníky Šrámkovy Sobotky dovedly k následujícímu:


- rozhlas je médium, které zpravidla nevstupuje do klidu, ale snaží se získat posluchačovu pozornost; vsadili jsme na to, že si kvalitní pořady získají pozornost i na rušné zahradě, kde si hrají děti a kde se pije pivo a kde zároveň probíhají autorská čtení; řekli jsme si, že pokud je proložíme poslechovým pořadem, dáme najevo, že rozhlas je stejně hodnotné médium jako literatura;
- zaznít by měly pořady, které patří k profilovým pořadům jednotlivých rozhlasových stanic a na nichž lze zároveň demonstrovat, že ČRo umí vytvářet nejen tradiční hodinové rozhlasovky;
- kromě ČRo Vltava, která na Sobotku patří svým obsahovým zaměřením, by bylo dobré zapojit i ČRo Wave, který na festival patří kvůli profilu svých posluchačů – jezdí k nám mnoho mladých lidí a někteří z nich rozhlas pravidelně poslouchají;
- bylo by fajn zachovat poslechově-diskusní formát pořadu, ale spíš než rozhlasové hvězdy představme tvůrce jednotlivých pořadů a mluvme o tom, jak pořady vlastně vznikají.

Tyto úvahy nakonec vykrystalizovaly v program tvořený dvěma pořady Vltavy a dvěma pořady Wavu. Celý týden započal soboteckou Liberaturou s Jonášem Zbořilem, v níž se poněkud proměnily role, takže Jonáš se stal tím, s kým je veden rozhovor – povídala si s ním Petra Kultová. V úterý následovalo setkání s Alešem Vrzákem, který pustil své drama loci Podletí, ve středu Brit Jensen a Jiří Slavičínský mluvili o rozhlasovém dokumentu a představili pořad DokuVlna a ve čtvrtek se o závěrečný poslech postarala Alena Zemančíková, která pustila dvě různé nahrávky básně Petra Borkovce Il nostro delta a následně s posluchači hovořila o tom, jak lze chápat pojem rozhlasové autenticity.

Rozhlasová dílna vyniká kvalitou i bezprostředností šéfů D. Moravce (nahoře) a J. Slavičínského (před ním)
Tvůrčí prostředí festivalu Šrámkova Sobotka 2017

Čtěte také

Reakce na provedené změny byly pochvalné i méně pochvalné. Z hlediska návštěvnosti to byl ale jednoznačný úspěch, vyšplhali jsme se ze zhruba dvaceti posluchačů na 40 až 50. A bylo to publikum aktivně poslouchající.

Osobně mi dělá velkou radost propojení se stanicí Wave… A jak to bude dál? Nevíme. Musíme zpracovat reakce publika a rozhodnout se. Pokud byste měli pocit, že k tomu máte co říct, pište, za každou reakci budeme rádi: info@sramkovasobotka.cz.

Autorka je koordinátorka programu a tvůrčích dílen Šrámkovy Sobotky

Spustit audio