Sláva originalitě a hledání nových cest

23. květen 2018

Ceníme si kreativity, originality, odvahy hledat nové cesty a vtip nepovažujeme za nežádoucí ingredienci. To vzkázali rozhlasoví tvůrci sami sobě při Jarním reportu 2018. Jak podle debaty o zpravodajských a publicistických příspěvcích do deseti minut stopáže, tak podle výsledků soutěžní přehlídky.

Kdo by předem tušil, že vyhraje živý vstup, rozhlasovou hantýrkou „eresemko“? Vždyť i jeho autor Lukáš Milota přiznal, že váhal, jestli něco takového vůbec přihlásit. Svým přístupem a pojetím ale potvrdil, že není žádný lepší a horší žánr, ale jen lepší a horší zpracování. Detektivní pátrání po původu kovových rukou na plzeňské katedrále s příměsí humoru téměř všechny posluchače vysloveně nadchlo.

Že způsobů jak zaujmout, je spousta, dokreslily zbývající dva oceněné příspěvky. Janu Hergetovi se to povedlo s brilantním a emotivním reportážním popisem práce lékařů z motolského ARO při snaze zachránit život člověku, který spadl do kolejiště metra. Filip Titlbach se pro změnu výtečně vypořádal s nesnadným úkolem pořídit reportáž z místa, kde se našly záznamy z procesu s Rudolfem Slánským, ale kde se v době natáčení nic neděje a nevyskytují se tam ani ochotní respondenti. Povedlo se mu to zvukově pestrým zaznamenáním svého příběhu hledání.

Kromě samotných příspěvků byly velmi inspirativní také diskuse o nich. Jazyk, styl narace, práce s kulisami, původnost témat, etika, administrativní podhoubí rozhlasové práce… o tom všem se v přátelské atmosféře debatovalo a přínosné to jistě bylo jak pro začínající, tak zkušenější tvůrce.

Spustit audio