Star People Nation: Jazzové souhvězdí Theo Crokera

10. červen 2019

Novinka Star People Nation, která je pátým albem trumpetisty Theo Crokera, v názvu bezděčně odkazuje na Milese Davise a jeho mladší řadovku Star People (1983), ale tady také podobnost končí.

I když samozřejmě nemůžeme přehlédnout, že třiatřicetiletý rodák z floridského Leesburgu stejně jako Davis vedle trubky hraje ještě na klávesy, má vynikající techniku (i geny po dědečkovi „Docu“ Cheathamovi, který hrával na stejný nástroj třeba s Herbiem Mannem) a jazz vnímá jako svobodnou hudbu otevřenou nejrůznějším inspiracím. Kosmologie ostatně Star People Nation spojuje s Crokerovou předchozí řadovkou Escape Velocity (2016), odkazující na nejnižší únikovou rychlost, při níž těleso dokáže opustit sféru gravitačního vlivu planety Země.

Jádro spoluhráčů zůstalo bez výraznějších změn. Flétnista Irwin Hall participoval už albu Afro Physicist (2014). Nováčky nejsou ani klávesista Michael King, basista Eric Wheeler, saxofonista Anthony Ware nebo bubeník Kassa Overall. Na jazzové scéně v Los Angeles, kam během osmnáctiměsíční geneze alba načas přesídlil z domovského New Yorku, objevil Croker pro skladbu Getaway Gold mladou zpěvačku Rose Gold, jež má ve svém portfoliu nahrávek řadu spoluprací s rappery.

Jamajčan Chronixx, jehož jméno si spojujeme častěji s novou vlnou reggae, závěrečnou Understand Yourself posunul k tanečnějšímu dancehallu. Obě pěvecké posily (pod občanskými jmény Rebekah Muhammad a Jamar McNaughton) přispěly také texty. Výhradním autorem, aranžérem a poprvé také producentem je Theo Croker, když výjimku potvrzující pravidlo v úvodní Have You Come to Stay připomenou „spoluautoři“ Joe Chambers a Gene McDaniels z přiznaného samplu.

Koncert Theo Crokera na Jazz fest Brno: 

Pro typickou atmosféru alba, jenž propojuje postbopová východiska s funkem, rhythm’n’blues a hip hopem, je docela příznačný singl Subconscious Flirtations and Titillations. Klenuté melodické sólo tady staví most nad nervními beaty, „odsýpající“ v nepravidelných metrech. Zmínit je třeba také větší podíl elektroniky, která ve Wide Open moduluje také určující tóny trubky. Kolekci deseti skladeb však Croker poskládal pestře a balady Portrait of William a Crestfallen, kde vyhrávky trubky kolorují riffy (zřejmě playbackované) dechové sekce, nebo energičtější The Messenger, v níž se u piana blýskne ELEW, neurazí ani konzervativce.

Možné třetí cesty prošlapává hymnický Alkebulan, kde se lehce zastřené tóny trubky proplétají polyrytmy s kořeny v Západní Africe, o něž se u bicích i perkusí dělí Kassa Overall s dalším hostem Erikem Harlandem, jinak pilířem rytmiky v kvartetu Charlese Lloyda nebo v Hollandových Prism. Theo Croker na albu Star People Nation potvrzuje, že i když je teprve v Kristových letech, ve střední generaci se už vedle ostříleného Wyntona Marsalise nebo věkově bližšího Christiana Scotta neztratí.

Theo Croker – Star People Nation

Theo Croker – trubka, Fender Rhodes, syntezátor, sampler, programování, sekvencery, sbory
ELEW j.h. – piano
Irwin Hall – basklarinet, flétna, altová flétna, altsaxofon
Eric Harland j.h. – bicí
Chronixx j.h. – zpěv, sbory
Michael King – Fender Rhodes, mellotron, moog, varhany Hammond, piano
Eric Lewis – piano
Kassa Overall – bicí, perkuse
Rose Gold j.h. – zpěv, sbory
Anthony Ware - tenorsaxofon
Eric Wheeler – kontrabas, baskytara
Dave Whitfield – Fender Rhodes

Label: Sony Music Masterworks, 2019

autor: Pavel Víšek
Spustit audio

Související