Stížnost O. Prokopa ohledně vyváženosti ve vysílání ČRo (duben 2024)

17. duben 2024

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 17. 4. 2024.

Stížnost posluchače

Vážení členové Rady Českého rozhlasu,

jako předseda pražské organizace hnutí ANO si Vám dovoluji adresovat stížnost týkající se nevyváženosti a nestrannosti ve vysílání Českého rozhlasu. Hnutí ANO se po volbách v roce 2022 stalo nejsilnějším politickým subjektem v Zastupitelstvu hlavního města Prahy (nepočítám účelové předvolební koalice). Nynější vedení metropole bylo zvoleno zhruba před jedním rokem, hnutí ANO zůstalo v opozici. Za toto období pražští zastupitelé našeho hnutí nedostali na vlnách stanic Českého rozhlasu prakticky žádný prostor pro komentování kroků současného vedení Prahy. A to ani u takových kauz, jako například demolice Libeňského mostu, kauzy Dozimetr či problematické výstavba trasy metra D či diskuse o zvyšování jízdného pražské MHD nebo plánované zvyšování poplatků za parkování v Praze. Domnívám se, že tímto postupem Český rozhlas porušuje platné zákonné normy, elementární novinářskou etiku a svoji veřejnoprávní funkci v demokratické společnosti. K ní nepochybně patří kontrola a kritika práce nejen vedení státu, ale i samospráv. Tímto bych chtěl požádat o prošetření této záležitosti a nápravu současného stavu v budoucnosti. Naopak bych chtěl vyzdvihnout pečlivou a nestrannou práci některých redaktorů serveru www.irozhlas.cz, týká se například již zmíněné kauzy výstavby trasy metra D.

S pozdravem

Ing. Ondřej Prokop
předseda krajské organizace hnutí ANO, zastupitel hl. m. Prahy

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane inženýre,

děkujeme za Váš kritický podnět, v Radě ČRo jsme se jím zabývali a obrátili jsme se s žádostí o vyjádření na vedení ČRo, to je přiložené k odpovědi. Z vyjádření ředitele zpravodajství ČRo Ondřeje Suchana vyplývá, že si nechal vypracovat analýzu výstupů členů pražské ANO k dění na pražském magistrátu, z níž je patrné, že jednotlivé stanice (ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, ČRo Region, ČRo Rádio DAB Praha, ČRo Dvojka) dávají dostatečný prostor k vyjádření i zástupcům pražského ANO, a to zvláště v kauzách, které i Vy sám zmiňujete. Součástí vyjádření je i zevrubný výčet příspěvků s komentáři členů ANO k jednotlivým událostem a kauzám, tak i výčet pozvání jeho zástupců do klíčových publicistických pořadů. Toto vyjádření nám přijde dostatečné, k porušení platných zákonných norem podle nás nedochází.

Děkujeme ještě jednou za Váš podnět.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Děkuji za reakci na práci Zpravodajství Českého rozhlasu. Přestože mě velmi překvapila. Dění na pražském magistrátu má na starosti kolega Adam Bejšovec. A svou roli plní velmi svědomitě. I s panem Prokopem mluvil mnohokrát. Reakce na zmíněné kauzy jeho i jeho kolegů ze zastupitelského klubu ANO také zpracoval do vysílání stanic Českého rozhlasu.

Přesto jsem si nechal zpracovat analýzu výstupů členů pražské ANO. Výše zmíněné potvrdila. Od komunálních voleb 24. 9. 2022 do začátku března 2024 jsme se zástupci ANO na magistrátu a v Praze 1 vyrobili cca 50 originálních příspěvků. Hrály se ve verzích pro jednotlivé stanice (ČRo Radiožurnál, ČRo Plus, ČRo Region, ČRo Rádio DAB Praha, ČRo Dvojka) a zároveň se reprízovaly. Reálně se tak ve vysílání všech stanic ČRo jednalo o násobky tohoto počtu.

K jednotlivým kauzám a událostem vznikly následující počty příspěvků s vyjádřením ANO:

Výsledek voleb, povolební vyjednávání, volba rady a primátora – 17x

Noční zákaz vjezdu do části Prahy 1, připravovaná změna systému parkování a zpoplatnění vjezdu do první městské části – 14x

Zakázka na další část metra D – 2x

Možné napojení Jiřího Pospíšila na kauzu DOZIMETR – 2x

Novelizace zákona o hazardu, výše kompenzací – 2x

a další témata (elektrokoloběžky, tendr na tramvaje, atd…)

K tématu zvyšování cen jízdného jsme ještě nic nedělali, protože není nic oficiální, jen o tom koalice debatuje jako o možném plánu. Padají různé návrhy. Ještě to ani neprojednávala rada.

Kdo v příspěvcích konkrétně mluvil:

Ondřej Prokop – předseda pražského hnutí ANO - 14x  (povolební vyjednávání + volba vedení města, DOZIMETR a Pospíšil, tendr na nové tramvaje, hazard, Metro D, Libeňský most) 

Patrik Nacher – předseda klubu zastupitelů ANO – 12x (povolební vyjednávání + volba vedení města, podpora Izraele, Milostivý podzim, školství)

Vojtěch Ryvola – radní pro dopravu Prahy 1 (členem ANO do 5. 1. 2024) – 15x (nový systém parkování + zpoplatnění vjezdu do centra metropole, noční zákaz vjezdu do části Prahy 1, elektrokoloběžky)

Radmila Kleslová – zastupitelka hl. m. za ANO – 2x (povolební vyjednávání + volba vedení města)

A podobné je to i v klíčových publicistických pořadech. Pan Prokop byl v uplynulém roce dvakrát hostem pořadu Pro a proti, Patrik Nacher přijal pozvání do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu i Interview Plus a pan Ryvola dvakrát promlouval v publicistické části hlavních zpráv. Jen pro porovnání – Bohuslav Svoboda byl v klíčových pořadech v roce 2023 (20 minut Radiožurnálu, Pro a proti, Interview Plus) v daném období jednou, radní pro školství Antonín Klecanda jednou a radní pro dopravu Zdeněk Hřib třikrát.

Dovolte mi ještě poznámku k Vámi zmíněným materiálům na serveru iROZHLAS.cz. Společně s Tomášem Pikou je připravovali investigativní reportéři Radiožurnálu Martin Štorkán a Jakub Mikel. A měly tak samozřejmě i výstup na této stanici.

Reakce stanice Rádio DAB Praha:

Ve vysílání metropolitní stanice Rádio Praha se podle vyjádření ředitele regionálního studia Petra Sznapky ve zpravodajských relacích objevily přímo reakce stěžovatele (O. Prokopa) k tématům, která jako příklady sám uvádí (kauza Dozimetr, výstavba trasy metra D, Libeňský most). Stanice také zařazuje do vysílání pravidelný publicistický věnovaný dění v hlavním městě a aktuálním pražským tématům, ve kterém se nejčastěji objevují klíčové osobnosti hlavního města či „decision makeři“ – např. starostové městských částí, vedoucí pracovníci městských institucí a organizací a cca v 50 % také nepolitické osobnosti, které reagují na aktuální pražská témata či o nich hovoří. Hostem tohoto pořadu byl např. v nedávné době (leden 2024) – k pražským tématům – i předseda zastupitelského klubu hnutí ANO v Zastupitelstvu hl. m. Prahy Patrik Nacher.

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

Stanovisko radního Tomáše Kňourka ke stížnosti pana Ondřeje Prokopa

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio