Střední školy v Královéhradeckém kraji spouští pro žáky přípravné kurzy na přijímací zkoušky

16. únor 2024 08:17

Žáky posledních ročníků základních škol čekají v dubnu přijímací zkoušky. Některé střední školy v Královéhradeckém kraji proto pro ně pořádají přípravné kurzy, které by měly studující na testy připravit. Kurzy češtiny a matematiky spustila například Obchodní akademie v Hradci Králové, kde informace zjišťovala reportérka Natálie Poláková. 

Čtěte také

Jaký je o přípravné kurzy zájem?
Obchodní akademie v Hradci Králové pořádá přípravné kurzy na přijímací zkoušky už několik let v řadě a zájem je o ně velký. Kapacita se plní rychle, letos byla všechna místa zabraná ani ne do měsíce. Do kurzů českého jazyka škola přijala 80 zájemců a kurzů matematiky se účastní skoro stovka žáků.

O přípravu na testy z matematiky je totiž podle ředitelky školy Jany Vitvarové větší zájem. Přihlášení žáci chodí na přípravný kurz jednou týdně na hodinu a půl. Začali už minulý týden a pokračovat budou až do konce března.

Čtěte také

Jak takový přípravný kurz vypadá?
Jednoho z nich jsem se zúčastnila. Žáci byli rozděleni do menších skupin zhruba po 15 lidech a společně s učitelkami si procházeli vzorové testy k přijímacím zkouškám a řešili jednotlivé úlohy. Byla jsem na kurzu matematiky, takže šlo například o řešení rovnic a úloh na procenta.

Ještě doplním, že jeden kurz, tedy buď kurz češtiny nebo matematiky, stojí 1400 korun a v ceně je také takzvaná zkouška nanečisto, která simuluje podmínky přijímací zkoušky naostro a účastníci si mohou vyzkoušet, jestli by uspěli nebo ne.

Termín zkoušky nanečisto je naplánovaný na polovinu března a chyby, které v ní žáci udělají, si pak rozeberou společně s lektory právě na posledním přípravném kurzu na konci března.

Čtěte také

Na jakých dalších školách v Královéhradeckém kraji se pořádají přípravné kurzy? Jsou ještě někde volná místa?
Kurzy pořádá také například Obchodní akademie v Trutnově, nicméně i ta má už naplněnou kapacitu. Část uchazečů musela škola dokonce odmítnout. Velký zájem zaznamenala také Střední průmyslová škola stavební v Náchodě. Tam nakonec navýšili kapacitu kurzů, aby alespoň částečně uspokojili zájem uchazečů.

Volných míst v Královéhradeckém kraji tedy už moc nezbývá, ale výjimky se najdou. Například Zemědělská akademie a gymnázium v Hořicích pořádá bezplatný nezávazný kurz, do kterého se žáci můžou hlásit libovolně v průběhu a je možné se zúčastnit třeba pouze několika vybraných lekcí. Volná místa stále jsou. To samé platí v případě Lepařova gymnázia v Jičíně.

Spustit audio

Související