Brdský kopec Písek poznáte podle věže s modrou bambulí na vrcholu. Právě tady najdete jeden z nejdůležitějších radarů v republice.

Radar na vrchu Písek (691 metrů nad mořem) už třicet let pomáhá řídit leteckou dopravu na našem území. Za Rakouska-Uherska na vrchu bývala dřevěná rozhledna. V dobách studené války tam stávaly hned dva radary, které měly sloužit k obraně socialistické vlasti. Dnes se na tomto kopci tyčí třicet metrů vysoký stožár zakončený modrou bambulí, odborně zvanou RADOME.

Trubkovitá věž s tykadly vyrostla na vrchu Písek v roce 1988. Modrá koule zakryla radar až při jeho modernizaci v roce 2004. „Uvnitř se otáčí radarová anténa rychlostí 12 otáček za minutu. Sleduje letadla do vzdálenosti 160 námořních mil, což je téměř 300 kilometrů,“ říká Ivan Uhlíř. Výstupní data z radaru na kopci Písek využívají i Němci.

Brdy jsou turisticky oblíbené místo. Výstavbu radaru proto provázely problémy. Na stromech vlály plakáty s protesty turistů proti devastaci přírody. Nelíbila se ani výstavba plotu s ostnatým drátem a panovaly obavy z plašení lesní zvěře. „Je nutné zdůraznit, že to od počátku bylo připravované, projektované a stavěné pro civilní aplikaci. Není to vojenský objekt,“ upozorňuje Ivan Uhlíř, který je autorem knihy „Historie radarů“.

Na vrchol Písek sice nevede žádná značená cesta, ale k oplocenému areálu kolem ocelového tubusu dojdete hned po několika neznačených cestách. Vydat se sem můžete například od rozcestí pod Velkou Babou, kde je malé parkoviště. Čeká vás asi kilometr a půl dlouhý výšlap s převýšením 115 metrů. Je tady nádherný klid a výhledy do kraje z brdských vrchů stojí za trochu námahy.

Další tipy na výlety po atraktivních místech Středočeského kraje najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio