Nejslavnější čeští medvědi byli Středočeši. Potkali se u Kolína a dědeček byl z Kopidlna

Dvojice hravých medvědů od Kolína baví děti i jejich rodiče už přes 50 let. Slavný seriál Pojďte pane, budeme si hrát! se natáčel v letech 1965 až 1973.

„Základní tvůrčí tým byl scénárista Ivan Urban, režisér a animátor Břetislav Pojar a výtvarník a také režisér Miroslav Štěpánek,“ odhaluje pozadí vzniku seriálu filmová historička Michaela Mertová. „Oni už před tím natočili sérii o dvou hravých medvíďatech, která si namaloval malíř Honza. A to byla taková první série, kde si zkusili, jak jejich spolupráce může fungovat.“

Tvůrci měli ke středním Čechám blízko. Scenárista Ivan Urban se narodil v kladenských Kročehlavech, výtvarník a režisér Miroslav Štěpánek zase pocházel z Libčic nad Vltavou a v Kralupech maturoval.

Hudbu složil Wiliam Bukový, který během natáčení zemřel. Nezaměnitelný hlas medvědům propůjčil Rudolf Deyl mladší. Ten ale po šesté epizodě také zemřel. Základní tým v čele s režisérem Břetislavem Pojarem proto musel hledat řešení. „Oslovili herce Františka Filipovského, což byla geniální volba,“ myslí si Michaela Mertová. „Pan Jiří Kolafa se podílel na hudbě, kde samozřejmě využíval ty základní motivy. Takže ten přechod mezi první a druhou sérií byl naprosto přirozený.“

A proč se slavní medvědi potkali zrovna u Kolína? „Já jsem zkoušela pátrat, ale myslím, že ani tvůrci to až tak neřešili. Kolín je atraktivní jméno města, pod kterým si někteří lidé v té době mohli představit i západoněmecký Kolín. Ale přitom my jsme měli svůj Kolín, který byl našemu srdci bližší,“ říká Michaela Mertová.

Režisér Břetislav Pojar

Díky hravým medvědům teď každý ví, kde je Kolín. Potkat se s nimi můžete u vstupu do kolínského lesoparku Borky na Zálabí, kde mají dokonce svůj pomník.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio