Opilé ruské vojáky v Milovicích vystřídaly mladé rodiny. Místo tanků se teď po okolí prohánějí zubři a divocí koně

Středočeské Milovice se na dlouhých 23 let staly symbolem okupace a zrady. Poslední sovětský voják odsud odešel 21. června 1991 – tedy na den přesně před 27 lety. Místo vojáků se do opravených domů nastěhovaly mladé rodiny. Milovice díky tomu patří k městům s nejnižším věkovým průměrem v republice.


V srpnu 1968 vpadla do Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy. Nakonec zůstali jenom ti, co psali azbukou. Dvacet tři let nás „bratrsky“ hlídali. Sovětská okupační posádka v Milovicích čítala včetně rodinných příslušníků více než 100 tisíc lidí.

Ten vojenský prostor už tam byl před tím několik desítek let. Cvičila tam Československá armáda a sovětští vojáci ho s největší pravděpodobností znali. Jezdili sem na cvičení. Byl to obrovský prostor, navíc velmi blízko Praze. Dalo se tam vybudovat moderní letiště a protiletecká obrana,“ vysvětluje historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. „V podstatě si tam mohli dělat, co chtěli.

Pro středočeské obce znamenal pobyt desítek tisíc vojáků obrovský problém. Nebyly na tolik lidí zařízené. Scházela voda a hromadily se odpadky. Velké škody měli zemědělci, studny byly kontaminované unikající naftou a v hrozném stavu byly i silnice. Na kšeftování všeho druhu si místní dobře vzpomínají. Obchodovalo se hlavně s pohonnými hmotami. „Náda benzína? Da. Da. A už byla nafta za poloviční cenu i s kanystry,“ vzpomíná jeden ze štamgastů v milovické hospodě.

O bývalý vojenský prostor v Mordové rokli dnes pečuje Klub přátel historických a vojenských jednotek Mordové rokle

Oficiálně se mluvilo o družbě a přátelství. Hospodské rvačky s okupanty ale nebyly ničím výjimečným. Pobyt sovětských vojsk si vyžádal stovky lidských obětí.
„Většina středočeských obětí byla v důsledku autonehod. Třeba v Benešově zemřeli po střetu se sovětským vozidlem tři muži,“ říká historik Libor Svoboda. “Opravdu tragickým případem byl pan František Klůc z Rakovnicka. Ten byl zastřelen sovětským vojenským zběhem, který mu ukradl auto.

Dnes se v okolí Milovic místo tanků prohánějí zubři a divocí koně. Vznikly tady zážitkové parky a domy po vojácích zabydlely mladé rodiny. Poznáte to už na ulici, kde potkáte hlavně rodiče s malými dětmi. „Milovice mají v současné době průměrný věk občanů 35 let. Průměrný věk občanů České republiky je 42 let,“ říká starosta Milovic za hnutí ANO Milan Pour.

Temné období okupace připomíná třeba Mordova rokle, kde sovětští vojáci vybudovali třípatrové podzemní stanoviště letectva. Dřív byla nepřístupná. Dnes sem můžete kdykoliv.

Další tipy na výlety po atraktivních místech Středočeského kraje najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio