Plastové sáčky na mléko slaví 50 let. Zábavu si s nimi užili školáci i kutilové

Plastovým sáčkům na mléko se někdy přezdívalo „igelitové vemeno“. Družstvo SMĚR je začalo vyrábět v Jílovém u Prahy na nové lince dovezené ze Západu. Plastové pytlíky od mléka uměli Češi už tehdy dokonale recyklovat. Balili do nich dětem svačiny nebo z nich dělali odpařovače vody na ústřední topení.

Mléko se dlouho pilo z vratných lahví nebo si hospodyňky běhaly s bandaskou pro mléko rozlévané z velkých mlékárenských konví. S výrobou plastových sáčků začalo družstvo Směr v Jílovém u Prahy před 50 lety. Linka uměla vyrábět igelitové hadice, do nichž se v mlékárnách mléko plnilo. „Do sáčků se začaly plnit jak polotučná, tak plnotučná mléka a dávaly se tam samozřejmě i smetany. Polotučné mléko bylo modré a plnotučné červené,“ vzpomíná manažer družstva SMĚR Martin Jančar. Bylo to levné a mléko se dobře převáželo.

Pamětníci vzpomínají, jak sáček občas prasknul a z tašky mléko odkapávalo celou cestu domů. Školáci si tehdy ale užili spoustu legrace. Sáčky s mlékem sloužily jako bomby, které se házely z okna. A měly i další využití. „Propíchli jsme mléko špendlíkem a stříkaly jsme ho po holkách,“ vzpomíná padesátník Honza. „Babička sáčky stříhala na proužky a pletla z toho koberce do koupelny. Byl to hrozný smrad, ale vypadalo to výborně.“ Ze sáčků na mléko hospodyňky háčkovaly tašky, klobouky i bačkůrky pro děti.

Družstvo SMĚR mívalo pobočky také ve Skryjích na Rakovnicku nebo v Dobřichovicích. „Ve Skryjích se dělaly hračky. Například píšťalky, auta nebo figurky Hejrupáci,“ vzpomíná Jiří Slavík, který v družstvu pracuje už od roku 1974. Někteří zaměstnanci pracovali doma, kde vyráběli například součástky hraček. Byli mezi nimi také disidenti. „Mezi domácími pracovala paní Marta Kubišová a vím, že v sekretariátu předsedy pracoval hrabě Hugo Mensdorff,“ potvrzuje Martin Jančar.

Tato výrobní linka původně tiskla nápisy na igelitové sáčky na mléko. Družstvo Směr na ní stále vyrábí igelitové tašky

Sáčky na mléko začaly v 80. letech nahrazovat krabice. Výrobu hraček ale nepřeválcovala ani levná čínská konkurence. Heslo „Směle ber hračku SMĚR“ tak platí dodnes.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio