Polévky z pytlíku ovlivnily několik generací. V Byšicích je vyrábí téměř 100 let

Už v 50. letech minulého století šetřily socialistické ženy každou minutu. Po šichtě v práci předložily rodině gulášovku z pytlíku a knedlíky z prášku. Vitana a Maggi se staly synonymem pro rychlé vaření doma, na chatě i pod stanem.

Polévkové koření a bujóny v kostce se u nás vyráběly už za první republiky. Slogan „Vitana vaří za vás“ vznikl ve Středočeském kraji. Za první republiky bylo ale výrobců mnohem víc. „V roce 1925 bylo asi 26 výrobců jenom v České republice,“ říká historik Zeno Čižmář. „Tyhle sušené potraviny přicházejí v době, kdy roste průmyslová výroba a nezaměstnanost. Lidé hledali náhražky klasických potravin.“

Ve středních Čechách spolu soupeřily firmy Maggi a Graf. Továrny si postavily z bývalých cukrovarů. Graf měl továrnu v Byšicích, společnost Maggi vyráběla v Kralupech nad Vltavou. Po znárodnění z nich vznikla socialistická velkovýrobna Vitana.

„Ochranná známka Vitana se poprvé objevuje již v roce 1950, a to v Kralupech,“ vysvětluje Zeno Čižmář. Národní podnik Vitana Byšice vzniká až v roce 1958 sloučením závodů v Byšicích a Kralupech nad Vltavou. Na českém trhu se objevují první polévky v sáčku (gulášová, hrachová se slaninou, slepičí a flíčková).

Jan Čermák bydlí jen kousek od byšické Vitany. Do továrny nastoupil v roce 1962 a zůstal tam téměř 50 let. Ve firmě pracovala velká část jeho rodiny a v současnosti zaměstnává i jeho potomky. „Největší novinka tehdy byla „guláška“ – pastovitá polévka. To byla klasika našeho vývojového oddělení tady v Byšicích. Nikde jinde ve světě se pastovité polévky nedělaly,“ popisuje Jan Čermák. Základem polévek bylo hovězí maso a slanina. Jan Čermák zajišťoval každý den nákup asi deseti tun masa.

V Byšicích se už téměř 100 let vyrábí ochucovadla, omáčky a polévky v pytlíku

Byšická továrna odnaučila hospodyňky trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Potraviny z pytlíku s Čechy objely doslova celý svět. Továrna dodnes stojí v místech bývalého cukrovaru. Podnik vlastní norský nadnárodní koncern Orkla.

Další zajímavosti z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.