Polévky z pytlíku ovlivnily několik generací. V Byšicích je vyrábí téměř 100 let

Dobová pohlednice z Byšic s obrázkem továrny Graf - Foto: archiv Vitana

Dobová pohlednice z Byšic s obrázkem továrny GrafFoto: archiv Vitana

Už v 50. letech minulého století šetřily socialistické ženy každou minutu. Po šichtě v práci předložily rodině gulášovku z pytlíku a knedlíky z prášku. Vitana a Maggi se staly synonymem pro rychlé vaření doma, na chatě i pod stanem.

Polévkové koření a bujóny v kostce se u nás vyráběly už za první republiky. Slogan „Vitana vaří za vás“ vznikl ve Středočeském kraji. Za první republiky bylo ale výrobců mnohem víc. „V roce 1925 bylo asi 26 výrobců jenom v České republice,“ říká historik Zeno Čižmář. „Tyhle sušené potraviny přicházejí v době, kdy roste průmyslová výroba a nezaměstnanost. Lidé hledali náhražky klasických potravin.“ 

Ve středních Čechách spolu soupeřily firmy Maggi a Graf. Továrny si postavily z bývalých cukrovarů. Graf měl továrnu v Byšicích, společnost Maggi vyráběla v Kralupech nad Vltavou. Po znárodnění z nich vznikla socialistická velkovýrobna Vitana. 

„Ochranná známka Vitana se poprvé objevuje již v roce 1950, a to v Kralupech,“ vysvětluje Zeno Čižmář. Národní podnik Vitana Byšice vzniká až v roce 1958 sloučením závodů v Byšicích a Kralupech nad Vltavou. Na českém trhu se objevují první polévky v sáčku (gulášová, hrachová se slaninou, slepičí a flíčková). 

V Byšicích se už téměř 100 let vyrábí ochucovadla, omáčky a polévky v pytlíku - Foto: Barbora Kvapilová

V Byšicích se už téměř 100 let vyrábí ochucovadla, omáčky a polévky v pytlíkuFoto: Barbora Kvapilová

Jan Čermák bydlí jen kousek od byšické Vitany. Do továrny nastoupil v roce 1962 a zůstal tam téměř 50 let. Ve firmě pracovala velká část jeho rodiny a v současnosti zaměstnává i jeho potomky. „Největší novinka tehdy byla „guláška“ – pastovitá polévka. To byla klasika našeho vývojového oddělení tady v Byšicích. Nikde jinde ve světě se pastovité polévky nedělaly,“ popisuje Jan Čermák. Základem polévek bylo hovězí maso a slanina. Jan Čermák zajišťoval každý den nákup asi deseti tun masa. 

Byšická továrna odnaučila hospodyňky trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Potraviny z pytlíku s Čechy objely doslova celý svět. Továrna dodnes stojí v místech bývalého cukrovaru. Podnik vlastní norský nadnárodní koncern Orkla. 

Další zajímavosti z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz. 

Autor:  Barbora Kvapilová
Pořad: 100 let české státnosti ve Středočeském kraji  |  Stanice: Region - Praha a střední Čechy
Čas vysílání: čtvrtek 10:10  
 

Nové články v rubrice

Středočeský kraj
  Od 18.6.2018 07:15 do 09:20; D10 - 3.9km na trase Turnov - Praha; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2 x OA bez zranění.
  D11, mezi km 52.8 a 58.7, ve směru Hradec Králové, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 18.06.2018 07:10 Do 18.06.2018 19:00, rušení omezení
  D11, mezi km 58.7 a 52.8, ve směru Praha, práce na silnici, zúžení vozovky na jeden jízdní pruh, Od 18.06.2018 07:10 Do 18.06.2018 18:00, rušení omezení

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas