První bílý jelen v oboře Žleby se jmenoval Bořivoj. Jeho potomci zde běhají dodnes

Bílí jeleni v oboře nedaleko malebného zámku Žleby jsou evropským unikátem. Jejich troubení vás na podzim nenechá na pochybách, kdo je pánem lesa. Nejkrásnější jsou v létě, kdy mají zářivě bílou srst.

Do Čech byla evropská rarita dovezena už kolem roku 1780. O chov bílých jelenů se pokoušely významné šlechtické rody. Založené chovy ale většinou v krátké době zanikly. Pouze na panství Žehušice se podařilo bílým jelenům přežít. Po druhé světové válce tady ale zůstalo jen 28 kusů.

Obora u zámku Žleby vznikla v roce 1973. „První čistě bílý jelen se jmenoval Bořivoj a byl sem přivezen 6. září 1979 z obory v Žehušicích,“ říká oborník Zdeněk Nevole, který o jeleny v oboře Žleby pečuje už dvacet let. „Chov byl založen jen z několika málo jedinců. Zpočátku sem přicházeli jen divoce zbarvení, hnědí jedinci. Bořivoj byl první čistě bílý jelen a od jeho dovozu se ta struktura začala měnit ve prospěch bílé barvy.“

Lidé si často myslí, že jde o albíny. Ve skutečnosti jde o genetickou mutaci zvanou leucismus. „U leucínů se jedná o poruchu ukládání barviva melaninu, kdežto u albínů se ten melanin nevytváří vůbec,“ vysvětluje oborník Zdeněk Nevole. „Albíni to rozhodně nejsou, protože nemají červené oči.“ Jeleny s uhrančivě modrýma očima a bílou srstí ve volné přírodě nepotkáte.

Legenda praví, že spatřiti bílého jelena přináší štěstí. Pokud do modrých očí bílého jelena pohlédne svobodná dívka, do roka se vdá. Naopak zabití bílého jelena přináší smůlu.

Bílé jeleny si v oboře u zámku Žleby prohlédnete zblízka. O víkendu je krmení dvakrát denně

„Česká republika v současné době tvoří takovou špičku, protože u nás je chováno ve čtyřech chovech přes 400 kusů. V zahraničí v okolních zemích je jen něco málo kusů v Rakousku, v Německu a v Polsku. Jde o drobné populace, které s tou naší nemohou soutěžit,“ vypočítává oborník Zdeněk Nevole. U nás je možné bílé jeleny zahlédnout také v Janovicích u Heřmanova městce, v oboře Kopidlno u Jičína anebo v oboře v Žehušicích u Kutné Hory.

Oboru Žleby ročně navštíví tisíce návštěvníků. Bílé jeleny mohou sledovat během krmení ze vzdálenosti pouhých 15 metrů.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio