První triatlon v Evropě odstartoval od chalupy v Přední Hluboké na Slapech. Závodníci plavali do Žraločí zátoky

Možná vás to překvapí, ale první triatlon v Evropě se konal v roce 1980 na Slapech. „Železného muže“ zorganizovali tři kamarádi, kteří mají společnou chalupu v Přední Hluboké. Start i cíl byl u nich na dvorku. Dnes je triatlon olympijskou disciplínou.

„Nejdřív jsme plavali dva kilometry dole na Slapské přehradě. Pak se jelo na kole 60 kilometrů a běželo se 20 kilometrů do Sedlčan a zpět. To bylo děsný,“ vzpomíná jeden ze zakladatelů závodu Emil Šebelle.

Nápad se zrodil v hlavách tří kanoistů, kteří pomalu končili se závodní kariérou. Jaroslava Bednáře, Tomáše Karlíka a Emila Šebelleho inspiroval článek v deníku Československý sport. Vyšel pod názvem Agonie železných mužů. „Na fotce byli železní muži na Havaji, jak vylézají z vody. To se nám zalíbilo, oni byli takoví utrmácení,“ vzpomíná Jaroslav Bednář. „Ten redaktor psal, že je to hazard s lidským zdravím a jak jako mrtvoly vylézají z vody. Říkali jsme si, že určitě přehání. Ale jelikož jsme se přece jen trochu báli, tak jsme to zkrátili.“

Závod odstartoval 21. června 1980. Plavalo se od pionýrského tábora Častoboř u Žraločí zátoky kilometr po proudu a kilometr zpátky. „Když jsme měli první ročník, tak teplota vody byla jen 17 °C. Trasu jsme proto zkrátili o 100 metrů,“ popisuje průběh závodu Jaroslav Bednář. „Byli tam také borci, kteří měli na hlavě pod plaveckou čepicí kulicha. Když vylezli z vody, tak na ně musel dýchat jejich vlastní pes, aby je zahřál.“ Ostatní se polévali horkou vodou, aby rozmrzli.

Železní muži z prvního triatlonu v Evropě v Přední Hluboké v roce 1980

Převýšení kolem přehrady dalo cyklistům zabrat. Na cestě byly jen dva rovné úseky – mosty přes přehradu. „Měli jsme tehdy kola většinou bez přehazovaček. Těm, kteří přehazovačku měli, jsme ji zaplombovali, aby nešla přehazovat. Jelo se jen na jeden převod,“ směje se Emil Šebelle.

Triatlon v Přední Hluboké se koná dodnes, i když ve zkrácené podobě. Traťový rekord drží Karel Machač s celkovým časem 3:47:01. Dlouhé roky byl závod výhradně mužskou záležitostí. Ženy na startu jsou i teď vzácností. Jaroslav Bednář se už těší, jak si užije příští rok jubilejní 40. ročník závodu. Chystá se tak oslavit osmdesáté narozeniny.

Další zajímavosti ze Středočeského kraje si můžete přečíst na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Spustit audio