Smíchovský tank se bojů nikdy neúčastnil. Na podstavec putoval z výrobní linky

Tank číslo 23 do Prahy nepřijel v květnu, ale až v červenci roku 1945. Natřený na růžovo teď odpočívá ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.

Oficiální místa sice přiživovala legendu, že jde o první tank, se kterým Rudá armáda přijela osvobodit Prahu. Byla to lež. Ohořelý vrak původního tanku totiž nebyl dost reprezentativní a generál Leljušenko prý nechtěl Čechům dávat takové harampádí. Na podstavec proto vyjel nový tank typu IS-2.

„Do Prahy 9. května přijely úplně jiné sovětské tanky. Těžké tanky IS-2 se operace osvobozující Prahu vůbec nezúčastnily. Ty první tanky generála Leljušenka byly střední tanky typu T-34/85,“ potvrzuje historik Vojenského historického ústavu Michal Burian. „Jedním z nich byl i slavný tank číslo 24, který byl zničen a v němž padl gardový poručík Gončarenko.“

Tank dostal číslo 23 zřejmě proto, že skutečný tank 23 vjel jako první na Staroměstské náměstí. Zbrusu nový tank na pětimetrový podstavec na smíchovském Štefánikově náměstí najel sám. Po událostech v Maďarsku roku 1956 však přišel o motor i převodovku, aby nemohl být zneužit proti komunistickému režimu.

V dubnu 1991 výtvarník David Černý přetřel tank růžovou barvou. Po uvedení do původního stavu ho znovu narůžovo přetřela skupina poslanců. Ze Smíchova byl tank nakonec odstraněn a dnes odpočívá ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech. Zajímavostí je, že původní pětimetrový podstavec na Smíchově byl vyrobený ze žuly z nedalekého krhanického lomu.

Další zajímavosti ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Vystavený tank měl symbolizovat první sovětský tank, který vjel v květnu 1945 do Prahy
Spustit audio