Středočeský kraj je rájem filmařů. Soška Oskara vás překvapí na nádraží Loděnice

Filmový věhlas získal Středočeský kraj především v šedesátých letech, od té doby sem míří filmaři z celého světa. V roce 1966 natočil režisér Jiří Menzel na nádraží v Loděnici Ostře sledované vlaky. Později snímek získal Oskara za nejlepší cizojazyčný film.

Přímo v železniční stanici Loděnice nedávno vzniklo Muzeum Ostře sledovaných vlaků. Díky místním nadšencům si tady prohlédnete i zlatou sošku Oskara. „Ve filmu hrály propriety mého dědečka,“ říká zdejší kronikářka Alena Heinrichová, která v muzeu provádí návštěvníky. „Můj děda byl vlakvedoucí, takže si náš soused Vladimír Ježek, který byl z výpravy toho filmu, přišel vypůjčit nádražní kufřík a dlouhý plášť. V tom potom vystupovali herci.“

V Muzeu Ostře sledovaných vlaků zájemce provádí i pan Cajthaml mladší. Ve filmu si dokonce jako čtrnáctiletý zahrál. Dělal řidiče drezíny, ve které přivezl Vlastimila Brodského.

Filmaři nádraží vybírali z desítek dalších zastávek. Dnes zde sídlí nejmenší kino v republice. Ve dvou řadách jsou celkem čtyři sedačky. Diváci tady uvidí i část filmu, takže mohou srovnávat, jak se klidné nádraží změnilo za posledních 50 let.

Ve Středočeském kraji začíná také film Kolja, který získal Oskara v roce 1996. Zdeněk Svěrák jako pan Louka na začátku pospíchá hrát na pohřeb do krematoria v Nymburku.

Nominaci na Oskara má také Vesnička má středisková. Natáčela se v Křečovicích u Benešova, kde turisté i po třiceti letech hledají Otíkovu chaloupku a dům pana Pávka.

Oskarovou nominací se pyšní také Formanovy Lásky jedné plavovlásky, které se odehrávají ve Zruči nad Sázavou. A ve výčtu nemůže chybět ani Obecná škola. Natáčela se třeba na nádraží Nučice anebo v Brdech u pěchotního srubu Jordán.

Nádraží Loděnice má moderní nástupiště, nádražní budova ale pamatuje natáčení Ostře sledovaných vlaků

Filmových míst jsou ve Středočeském kraji stovky. Například parodie na filmy z divokého západu Limonádový Joe se točila hlavně v lomu Amerika poblíž Karlštejna a filmový most u Remagenu ve skutečnosti stojí v Davli na Vltavě u soutoku se Sázavou. V Kersku u Sadské zase můžete navštívit restauraci Hájenka, kde myslivci z filmu Slavnosti sněženek řešili, zda je lepší kančí pečeně se zelím, nebo se šípkovou omáčkou.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio