Tatínek spisovatele Oty Pavla prodal vysavač i tam, kde neměli elektřinu

Spisovatel Ota Pavel se sice narodil v Praze, duší i tělem byl ale Středočech. Nejhezčí kouty našeho regionu zvěčnil ve svých knížkách. U přívozu v Luhu pod Branovem se vám vybaví atmosféra filmu Smrt krásných srnců.

Ota Pavel jezdil k Berounce s rodiči. Rodina si pronajímala letní byt v hostinci U Rozvědčíka anebo trávili léto u Karla Proška v Luhu pod Branovem. Od přívozu je to do Pamětní síně Oty Pavla jenom pár kroků. Převoznice Iva Vachková vás ráda provede a ukáže vám nejzajímavější exponáty.

„Zvláštností je lux, který jsme dostali od pana Kocmana z Nezabudic. Ten ho našel na půdě úplně nový a neotevřený,“ říká paní Vachková. Právě to, že vysavač nebyl nikdy použitý, prý dokazuje, že tatínek Oty Pavla byl jako prodejce velmi přesvědčivý a dokázal prodat lux i tam, kde neměli elektřinu.

Blízký vztah měl Ota Pavel i k Buštěhradu. Ve zdejším Muzeu Oty Pavla najdete zajímavé dokumenty, fotografie i jeho psací stroj. Nechybí dokonce ani medvídek z dětství. „Z Buštěhradu pocházeli jeho prarodiče. Leo Popper, což je jeho tatínek, se tady narodil. Přes válku v Buštěhradě bydleli,“ vysvětluje zdejší průvodkyně Sylva Malá. Otec a bratři Hugo a Jiří museli odejít do Terezína kvůli židovskému původu. Domek, kde se rodina po válce šťastně setkala, stojí dodnes jen kousek od buštěhradských rybníků.

Od roku 1983 pořádá turistický oddíl TJ Sokol Branov a Česká unie sportu „Pochod krajem Oty Pavla“. Letos se můžete na trasy o délce 10, 15 a 25 kilometrů vydat 23. června.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio