V nejhlubším českém dole bylo horko jako v pekle. Horníci po šichtě vylévali pot z holínek

Příbramský důl číslo 16 se v roce 1975 zapsal do historie naší země jako nejhlubší důl v republice. Šachta v lokalitě Háje dosahuje hloubky 1 838,4 m. V nejhlubším místě je teplota až 40 stupňů.

Když pojedete po dálnici z Prahy na Příbram, uvidíte na obzoru po pravé straně těžní věž. Před areálem uranového dolu kdysi nebylo k hnutí. Parkoviště bývalo plné aut a motorek. Autobusy sem vozily horníky nejen z Příbrami, ale také z Prahy. Dnes tyto časy připomíná už jenom prázdný přístřešek pro kola.

„Bylo to trochu symbolické, protože v roce 1875 bylo v Březových Horách na dole Vojtěch poprvé na světě dosaženo kilometrové hloubky,“ listuje starými fotografiemi ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. „Byla z toho obrovská sláva a patrně i z tohoto důvodu se Uranové doly Příbram snažily rovněž dosáhnout rekordu a to symbolicky po sto letech.“

Bývalý horník Vojtěch Kříž pracoval v nejhlubším místě a na dosažení rekordu si dobře pamatuje. „Tam byly dvě klece, které jezdily nahoru a dolů,“ vzpomíná pan Kříž. „Jezdily asi 11 metrů za vteřinu. To byl docela fofr. Když jste měl rýmu, tak vám zalehly uši.“ Pracovní podmínky byly hodně náročné. Horko tam bývalo k zalknutí. „Řeknu vám, že několikrát jsme vylévali z gumovek pot,“ usmívá se pan Kříž. Horníci fasovali takzvanou kalinku, což byla ovocná šťáva, která měla doplňovat minerály, podobně jako dnešní iontové nápoje.

Nejhlubší důl v republice je dávno zavřený. Návštěvníci Hornického muzea v Příbrami mohou ale vláčkem dojet až k druhé nejhlubší jámě v zemi. Najdete ji v areálu dolu Anna

V příbramském uranovém ložisku se uran těžil od roku 1948 až do roku 1991. Do nejhlubšího dolu v republice se vám v současnosti nahlédnout nejspíš nepodaří, ale můžete se vypravit do Hornického muzea Příbram do areálu dolu Anna. Najdete tam druhou nejhlubší jámu na území našeho státu. Je hluboká 1 600 metrů. Pohodlně k ní dojedete důlním vláčkem.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio