Vyhlazení Lidic připomínají tisíce růží. Sad míru a přátelství se rok od roku rozrůstá

Unikátní růžový sad byl na místě lidické tragédie založen v roce 1955. Po roce 1990 růže vymřely kvůli nedostatku péče. V roce 2001 se do obnovy sadu pustilo dvacet zahradníků. Z leteckého pohledu mají záhony tvar tří květů. Největší růže symbolizuje lidické muže, menší růže symbolizuje lidické ženy a nejmenší patří dětem.

Dne 10. června 1942 nacisté vyhladili obec Lidice jako odplatu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Z obce, kde žilo 503 obyvatel, zbyla jenom holá pláň. „Už ve 40. letech vznikla architektonická soutěž na výstavbu nových Lidic, ze které se vybrala nová podoba obce,“ říká Filip Petlička z oddělení vztahů s veřejností Památníku Lidice. V sousedství původních Lidic během deseti let vyrostla nová vesnice o 150 domcích.

„Růžový sad vznikl v polovině padesátých let z iniciativy Sira Barnetta Strosse, britského lékaře, politika a filantropa,“ vysvětluje Filip Petlička. „Z celého světa přicházely růžové keře a v roce 1955 byl sad hotový.“ O růže se stará zahradnice Libuše Beranová. „Je tu skoro 24 tisíc keřů. Jsou tu všechny typy růží, které vůbec existují – od těch malinkých až po pnoucí.“

Zahradníci začínají v březnu odkrýváním a přihnojováním růží, později práce přibývá a končí se až v prosinci. V sezóně posílají růže i na výstavy. „Většinou vyhrávají ty hodně tmavé, velkokvěté růže,“ popisuje zahradnice Libuše Beranová. „ Zdejší růže nejsou tak elegantní jako ty ze skleníku, ale krásně voní. Musíme je často stříhat, aby nám znovu nakvétaly.“

Podle zahradníků je sad nejhezčí v červnu a v červenci. V současné době tady najdete 240 odrůd růží z desítek zemí a nové stále přibývají. Zájemci si mohu koupit na místě svůj keř anebo si přinést vlastní růži a tu potom vysadit na záhon. Této možnosti často využívají i svatebčané.

Zajímavá místa, dramatické události i důležité osobnosti našeho regionu si můžete připomenout i na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio