Antonín Matek - řeznictví, uzenářství

26. srpen 2013

Rok založení:1990

Stručný profil (historie):
Podle některých pramenů a starých kronik a vyprávění sahá historie firmy minimálně do dob Rakouska-Uherska. Řezničina se u nás údajně traduje od roku 1546. Někde ve starých kronikách jsou o Matkových prý zmínky.

Doba socialismu firmě nepřála, v 50. letech přišla normalizace a znárodnění, a to také bohužel připravilo tehdejšího majitele A. Matka o život. Za to, že se dochoval samotný objekt i tradice je nutné poděkovat jeho ženě, která byla také celý život zapřísáhlá antikomunistka a snažila se majetek udržet. I jejich syn byl zapřísáhlým antikomunistou a také z duše řezníkem, a hlavně celý život věřil, že komunisté prostě padnou. A tak, když přišla ještě za komunistů a Gorbačova tzv. perestrojka, poměry se uvolnily i v Československu, pan Matek se synem (dnešním majitelem) ihned otevřeli na stávajícím místě vlastní bourárnu, výrobnu uzenin a prodejnu masa. Snem starého pána byly vlastní jatky, a ty se v roce 1994 také otevřely. Potom začaly velké rekonstrukce již malých a nevyhovujících původních výrobních prostor. Toho se již chopil syn a současný majitel, jak jinak než Antonín Matek. V současnosti naše firma zaměstnává 17 lidí. Potýká se také se současnou ekonomickou krizí stejně jako většina firem.

Antonín Matek - řeznictví, uzenářství

Již od samého začátku se snažíme vyrábět poctivé české uzeniny a tento trend si držíme stále. Dobytek již od roku 1994 zpracováváme výhradně z Polabí. Od roku 2001 vyrábíme díky moderní technologii fermentované výrobky, například pršut nebo lovecký salám. V roce 2010 jsme klasický uzenářský sortiment rozšířili o výrobu poctivých polokonzerv. Naším cílem je plně se věnovat výrobě a také vývoji nových produktů, proto jsme se rozhodli prodej nechat na jiných. Po kratší spolupráci jsme zvolili „farmáře“ bratry Novotné, kteří mají pro prodej velmi dobré vybavení, správné „prodavačské charizma“ a duši pro trhy a farmářské trhy vůbec.

Řezník při výrobě uzenin

Produkce:
V/2, H čtvrtě, bourané maso, selata připravená na gril dle přání zákazníka, pražské šunky, uzená masa, uzeniny tepelně opracované – klasický sortiment, tepelně neopracované-fermentované výrobky, tj. klobásy typu maďarka, salámy – např. lovecký salám, sezónní speciality na gril.

Dále výrobky jako krůtí šunka a kuřecí výrobky, příležitostně koňské uzenky.

Zajímavost:
Snažíme se držet řeznické tradice, používat minimum přídavných látek a zároveň využívat moderní technologie.

Adresa:
T. G. Masaryka 99
277 13 Kostelec nad Labem

Webové stránky / Facebook:
www.reznictvimatek.cz
www.facebook.com/reznictvimatek.cz


Kam vyrazí hlídka Farmářského léta?

Pondělí 26. srpna 2013 od 15:00 do 17:00
Cítov, fotbalové hřiště
(koná se i za nepříznivého počasí)

Úterý 27. srpna 2013 od 15:00 do 17:00
Malý Újezd, Pastva
(koná se i za nepříznivého počasí)

Středa 28. srpna 2013 od 15:00 do 17:00
Libiš, Školní ulice (parkoviště TJ Sokol Libiš)
(při nepřízni počasí v Sokolovně)

Čtvrtek 29. srpna 2013 od 15:00 do 17:00
Velký Borek, Volnočasové centrum Velký Borek
(koná se i za nepříznivého počasí)
/na místě bude navíc stánek VZP, kde vám zdarma změří krevní tlak a tělesný tuk/

Pátek 30. srpna 2013 od 15:00 do 17:00
Obříství, Sportovní areál TJ Sokol Obříství
(při nepřízni počasí na návsi)

Partnerem akce je Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR

» Úvodní stránka Farmářského léta

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.