Zámek v Radíči se otevřel pro malé princezny a rytíře a jejich rodiče

6. květen 2012

První zmínka o barokním panství Radíč pochází z roku 1333, kdy na něm sídlil Odolen z Radíče. Zámek najdete nedaleko Sedlčan.

Původně zde stávala rytířská tvrz. Ta přetrvala až do období raného baroka, kdy částečně vyhořela, a pak byla přestavěna na jednopatrový raně barokní zámek. Jeho majitelem byl zemský advokát JUDr. František Pistl, který zde hostil po několik desetiletí slavného filozofa, kněze a matematika Bernarda Bolzana.

V roce 1949 byl radíčský zámek vyvlastněn státem a po celou dobu socialismu patřil státu. Byl ve správě Státního památkového ústavu středních Čech, který ho využíval jako depozitáře.

Zámek ani park nebyl po celou dobu udržován a pustl. Původní mobiliář byl zničen, rozkraden nebo odvezen do jiných lokalit. „Nedochovala se ani jedna z empírových kamen, která stála téměř ve všech pokojích,“ říká současná majitelka zámku Lenka Šíchová.

Zámek je od roku 2010 pravidelně zpřístupňován veřejnosti, konají se zde různé kulturní a společenské akce.

V letošním roce je od května pro veřejnost zpřístupněno jižní křídlo zámku. Návštěvníci v něm najdou takzvané zážitkové prohlídky. Budou to prohlídky všemi smysly, to znamená, že nejen dospělý, ale i dětský návštěvník se bude v té expozici nejen dívat a poslouchat průvodce, ale moci se exponátů dotýkat, bude motivován, aby ochutnával, naslouchal, čichal... prostě tu prohlídku zažije všemi smysly, popisuje atmosféru prohlídek Lenka Šíchová.

Rytířská brnění na zámku Radíč

Vše bude zaměřeno především na děti. Proto mohou hledat na zámku čarovný poklad, luštit tajemné šifry a symboly v barokních malbách, děvčata se určitě vyřádí v budoáru pro princeznu, kde si mohou vyzkoušet celou řadu šatů pro princezny inspirované rokokem. Na chlapce čeká dětská zbrojnice plná brnění, štítů a zbraní z dílny papírového platnéře Jiřího Havlise z Borovan.

autor: Radek Ctibor
Spustit audio