V Kutné Hoře soutěžili mladí zdravotníci

10. květen 2012

Kutná Hora ve čtvrtek patřila mladým zdravotníkům. Ti obsadili tamní park pod Vlašským dvorem.

Už tradiční klání hlídek mladých zdravotníků se letos setkalo ze strany školáků s velkým ohlasem. Organizátoři totiž napočítali rekordních patnáct soutěžních družstev.

Čtrnáctiletý Honza Novák si už několikrát vyzkoušel v klání hlídek mladých zdravotníků roli soutěžícího. Tentokrát ho ale zlákala jiná možnost – stát se alespoň na chvíli figurantem a představovat zraněného s tepenným krvácením.

Mladší i starší děti přišly většinou soutěžit s tím, že se zdokonalí v poskytování první pomoci a třeba se i přiučí něco nového, co se jim kdykoli může hodit.

To, že má tato soutěž smysl, potvrdila i Věra Nuhlíčková z pořádajícího kutnohorského oblastního spolku Českého červeného kříže. Podle ní jsou to totiž často právě děti, které učí první pomoc třeba i své rodiče.

V mladší kategorii kutnohorské soutěže hlídek mladých zdravotníků letos zvítězila tamní základní škola Žižkov. V případě starších dětí patří prvenství týmu kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena. Obě družstva postupují do krajského kola soutěže, které letos najde zázemí v Mladé Boleslavi.

autor: Michal Trnka
Spustit audio