Nádraží v Týnci nad Sázavou se dočkají opravy

24. srpen 2012

Vlakové i autobusové nádraží v Týnci nad Sázavou čeká rekonstrukce. O kompletní opravu týneckého dopravního terminálu usiluje tamní radnice. Vydala proto už územní rozhodnutí a teď žádá o stavební povolení. Přestavba by měla stát do 30 milionů korun.

Opravu obou nádraží připravuje týnecká radnice už několik let. Obyvatelé Týnce tyto snahy převážně vítají. „To by bylo lepší," potvrdila jedna žena čekající na autobus přímo na autobusovém nádraží. Druhá, která stála o kousek dál ji ale doplnila. „Ale aby to hned někdo nezničil. To mě mrzí nejvíc. Když se tu něco postaví, hned to někdo zničí. Dělají to zejména mladí.“

Podle týneckého starosty ze sdružení Volba pro město Martina Kadrnožky půjde o kompletní přestavbu. „Chceme opravit stávající budovu nádraží. Měl by tam vzniknout menší dopravní terminál. Bude to malá budova, ve které budou informace a nějaký stánek. Mohlo by tam být i například infocentrum. Autobusových stanovišť by tam mělo být pět.“

Autobusové nádraží - pohled od vlakového nádraží

Stavbaři by se měli do práce pustit do dvou let. Záležet bude ale na tom, jak rychle se radnici podaří sehnat peníze. „Budeme čekat, jak budou vyhlášeny dotační tituly.“ dodal starosta Kadrnožka.

Týnecká radnice doufá, že jí pomůže Středočeský kraj. S podporou Českých drah, kterým budova nádraží patří, podle mluvčího Českých drah Petra Štáhlavského počítat nemůže. „České dráhy neplánují v Týnci nad Sázavou žádné větší investice. Samozřejmě tam budeme provádět běžné opravné práce. Naší snahou je se soustředit na ta větší nádraží ve Středočeském kraji.“ O která města půjde ale neupřesnil.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio