Nekázeň žáků řešte smlouvami s rodiči, doporučilo školám ministerstvo

9. prosinec 2013

Kázeň ve třídách teď může na všech školách řídit papír s ministerským logem. Špatné chování žáka pomůže vyřešit smlouva. Uzavře ji škola s rodiči, kteří se tak zavazují ke spolupráci s učiteli. Po dvouletém testování ministerští úředníci zjistili, že smlouvy mají svůj přínos a jako možné řešení kázně je nabízejí pro všechny školy.

Během testování školy uzavřely celkem 265 dokumentů s rodiči a dětmi. Jedním z dětí byl i Ivo ze Základní školy Velvary.

„Často jsme se smáli a vyrušoval jsem. Vycházely mi čtyři čtyřky. Teď se lépe učím, dostávám někdy jedničky, když dělám referáty, tak mě učitelky chválí. To mi dělá radost a škola mě pak i baví.“

Dokument s ministerským razítkem funguje i podle rodičů.

„Dává to takovou vážnost. Je to o něčem jiném, než když vám to řekne učitelka mezi dveřmi. Na papíře to máte přímo dané, ten dělá tohle a tohle a do příštího měsíce by se to mělo odstranit."

Smlouvy školy využívají hlavně v případě, kdy nestačí třeba slovní napomenutí. Ve Velvarech se osvědčily, říká ředitel školy Petr Došek.

„Limity jsou v tom, že v případě, že rodina odmítá se školou spolupracovat, tak nemáme páku na to, abychom ji k tomu donutili.“

Psychologové jsou spokojeni

Postup při řešení kázně navrhl bývalý ministr školství Josef Dobeš ve spolupráci s psychology. Ti si dosavadní výsledky také pochvalují, především proto, že řeší prevenci a netrestají.

„Tam, kde se nad tím opravdu zamysleli, tak to má určitý efekt na učitele, protože oni najednou byli donuceni se nad problémem zamyslet trochu jinak,“ říká jeden z psychologů Václav Mertin.

Budova školy ve Velvarech

Třeba na pražské Základní škole Londýnská podobné dohody využívají už dlouho, jen nemají ministerské razítko, říká zástupce ředitele školy Václav Nádvorník.

"Takovéto smlouvy u nás fungují nějakých šest až osm let. V okamžiku, kdy dítě má zásadní problém, tak sepíšeme dohodu. Nemáme potřebu, aby se to jmenovalo smlouva s rodiči. Prostě dáme na papír výsledek našeho jednání s rodiči a necháme si to podepsat od rodičů i od toho dítěte a pak kontrolujeme dodržování.“

Využití smluv je dobrovolné a tak to i zůstane. Ministerstvo školství nechystá žádné změny v zákoně, jen metodické doporučení.

autor: klb
Spustit audio