Kvalitu vody v úpravně v Kutné Hoře hlídají i pstruzi

4. listopad 2014

V Kutné Hoře začala modernizace úpravny pitné vody za víc než 104 milionů korun. Za necelý rok řemeslníci vymění skoro kompletní technologické zařízení. Díky tomu úpravna stoprocentně zabezpečí dodávku vody v požadovaném množství a kvalitě pro více než 40 tisíc lidí.

„Na vstupu surové vody máme akvárium s malou násadou pstruhů. To je indikace pro případ, když by nám někdo znehodnotil vodu v nádrži, tak pstruzi pochcípají a my okamžitě víme, že se něco děje,“ vysvětluje předseda představenstva Vodohospodářské společnosti Vrchlice -Maleč Jiří Štěpán v areálu úpravny vody u Svaté Trojice přítomnost pstruhů v akváriích. Čistící technologie funguje s drobnými úpravami už dvacet let. Její modernizace tak přichází doslova za minutu dvanáct.

Kvalita vody z nádrže je proměnlivá

Místo, kam vtéká surová a ještě nevyčištěná voda z přehradní nádrže

Do úpravny přitéká surová voda z nedaleké přehradní nádrže Vrchlice. Kvůli sezónním výkyvům není její kvalita vždy zrovna ideální. Kvůli tomu je potřeba věnovat maximální úsilí její úpravě.

Vodohospodáři musí každopádně dodržovat veškeré přísné normy. A právě to je se starou technologií někdy už problematické. Potvrzuje to Jiří Forejtek ze společnosti, která se podílela na přípravě projektu modernizace úpravny vod. „Problém byl z hlediska surové vody zejména v sezoně se znečištěním organickými látkami, v poslední době docházelo až k dosažení mezních hodnot, které jsou připuštěny normou.“

Zásobujeme vodou až 40 tisíc lidí

Slavnostní poklepání na základní kámen při příležitosti rekonstrukce kutnohorské úpravny vod

Kutnohorská voda se podle Jiřího Štěpána dostává asi ke čtyřiceti tisícům odběratelů – jsou to dvě třetiny okresu Kutná Hora, na Kolínsku je to několik obcí včetně samotného Kolína, do města Sázava na Benešovsku a do dalších obcí na uvedených trasách.

Na rekonstrukci kutnohorské úpravny vody za 104 milionů korun přispěl větší částí Státní fond životního prostředí. Ty nejmodernější technologie nezbytné pro dodávku kvalitní pitné vody by měly být v provozu nejpozději příští rok v září.

autor: Michal Trnka
Spustit audio