V záchranné stanici na Benešovsku pomáhají netopýrům i zraněné vydře

5. únor 2015

Ochránci přírody řeší případ z Kutnohorska, kde lesní dělníci pokáceli strom a v dutině našli netopýry. Nález ale ohlásili do záchranné stanice v Pavlovicích u Vlašimi až po několika dnech.

V krabici bylo dvacet netopýrů, většina jich ale vylezla ven dírou pro dýchání. Ve volné přírodě přitom nemají šanci v zimě přežít. Tu ale neměli ani netopýři, kteří v krabici zůstali. Protože jejich nové obydlí bylo v mrazu venku a pět dní neměli co jíst a pít. Kdyby nálezci volali hned, opakovala by se situace z minulé zimy, kdy v Pavlovicích ručně krmili moučnými červy 25 netopýrů, kteří také byli probuzení pokácením stromu.

Ošetřovatelka ze záchranné stanice v Pavlovicích Lucie Bohatá potvrzuje, že mnohdy lidé nevědí, jak a komu pomáhat. „V každém případě ať je to zajíc nebo srna nebo netopýr, je důležité se spojit s odborníky a poradit se jak tu situaci řešit,“ doporučuje ošetřovatelka.

Zároveň uvedla další příklad, který ale měl šťastný konec. Před časem k nim někdo do stanice přivezl zraněnou vydru. „Tahle vydra, která byla sražená autem a které se dostalo včasné pomoci od veterinářů, bude mít po vyléčení šanci na návrat do přírody,“ dodala Lucie Bohatá.

autor: haj
Spustit audio