Ve Voticích na Benešovsku bude první otevřené motýlárium v Česku

10. únor 2015

Motýlárium si asi každý představí jako obří vytápěné uzavřené skleníky, kde je spousta různých rostlin a mezi nimi si poletují pestrobarevní motýli. Většinou to tak opravdu je. Ve Voticích na Benešovsku ale bude motýlárium s otevřenou střechou. Zní to trochu podivně, ale je to tak.

V jednom ze čtyř starých zahradnických skleníků vedle pobočky Ochrany fauny ČR ve Voticích vznikne projekt, který nemá v Česku zatím obdoby. „Chceme tu dělat motýlárium, kde by byla jakási mozaika českých biotopů a na to vázaných motýlů, kteří se tam vyskytují. Budeme na tom spolupracovat s přírodovědeckou fakultou,“ dodává Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR.

Skleníky ale nebudou zasklené celoročně. „Tím že chceme, aby to byly české biotopy, nahoře bude taková síťovina a ta se na zimu odhrne a skleníky budou normálně zasněžené,“ vysvětluje Křížek. Jak dodal, část motýlů se u nás zazimovává, ale někteří i na zimu odlétají na jih. „Motýlárium chce hlavně poukázat na to, jak mizí pestrost krajiny, protože vidět motýla v přírodě je skoro unikum,“ shrnul záměr ochránců fauny Pavel Křížek.

S motýlariem pomohou i děti

Na přípravě motýlária se mohou podílet i děti. Pobočka Ochrana fauny ČR pro ně připravila akci ‚Staň se architektem nového motýlária‘. „Mladší děti se mohou zúčastnit s kresbami motýlů, od starších dětí už očekáváme větší kreativitu – mohou ztvárnit podobu budoucího motýlária,“ říká Jitka Kocíková z Ochrany fauny v Hrachově na Příbramsku.

autor: haj
Spustit audio