Do Lidic posílají své výtvory na téma „Světlo“ tisíce dětí z celého světa

12. březen 2015

Stovky zásilek a plné poštovní pytle proudí v těchto dnech do galerie v Lidicích. Přiblížila se totiž uzávěrka 43. ročníku Mezinárodní dětské výstavy, kterou Památník Lidice připomíná dětské oběti válek po celém světě. Rok co rok se výstavy se svými výkresy a výrobky ze skla, plastu nebo keramiky účastní na pětadvacet tisíc chlapců a děvčat z celého světa. Letos děti tvořily na téma „Světlo“.

V březnu chodí do lidické galerie stovky prací denně. Na přípravě výstavy pracují čtyři zaměstnankyně galerie pět měsíců. Příchozí práce třídí, zapisují a ukládají do rozsáhlých depozitářů. „Přišly už práce třeba z Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Číny nebo Hongkongu,“ vypočítává pracovnice galerie Marie Borová.


Výstava vznikla na památku umučených dětí ve válečných konfliktech. Nemá být ale smutná, naopak, témata bývají pozitivní. V Lidicích je tak radost a veselo, ne jak si někteří lidé myslí. kurátorka výstavy Ivona Kasalická

Další zaměstnankyně Klára Klímová říká, že nápadité zpracování tématu světla přišlo z Českého Krumlova - děti ztvárnily boží muka a kostely. Pošta doručila ale i různé práce z PET lahví, skla, keramiky. Z Lotyšska poslaly děti svítící lampy z keramiky.

Vernisáž letošní výstavy je 30. května.

Spustit audio