Stádo divokých klisen je v Milovicích v novém výběhu. Čeká na hřebce

21. březen 2015

Divocí koně, kteří u Milovic na Nymbursku pomáhají zachraňovat vzácné rostliny a živočichy, mají od soboty k dispozici větší výběh. Ochránci přírody po obědě vypustili stádo čtrnácti klisen na velkou pastvinu. Zvířata dovezená z Anglie mají za úkol spásat vzácné stepní louky bývalého vojenského prostoru.

Koně si přes měsíc zvykali na nové podmínky v menší ohradě. Nový zhruba čtyřicet hektarů velký výběh přijeli do Milovic slavnostně otevřít pozvaní hosté. „ Jsme rádi, že jsme mohli přivítat jaro tím, že jsme koně vypustili na velkou pastvinu. Oni byli zhruba 6 – 7 týdnu v malé aklimatizační ohradě a jak můžeme vidět, tak už to tu všechno krásně spásli. Teď je čeká stejný úkol na mnohem větší ploše na 40 hektarech hlavní pastviny,“ prozradil vzápětí po slavnostním přestřižení pásky ředitel neziskové společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Na jarní vypouštění stáda divokých koní z malé ohrady na velkou pastvinu se přišlo podívat odhadem pět desítek lidí. Na okraji nové Přírodní rezervace Milovice převažovaly rodiny s dětmi. Nevšední podívanou si nenechala ujít ani Petra Psotová. „Bydlíme tady kousíček, chodili jsme sem i když tu koníci nebyli,“ potvrdila.

Pravidelnou návštěvnicí u ohrady na okraji Milovic je také Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Odborníci totiž pečlivě sledují chování exmoorských poníků a to, jaké vazby si mezi sebou klisny vytvářejí. „Teď si myslím, že budou víc semknuté v tom neznámém prostředí, budou navzájem vyhledávat blízkost a bezpečí. Větší změnu očekávám až přijde do stáda hřebec. Ten může mít mezi klisnami své favoritky, tím je vynést na vrchol žebříčku, případně je ponížit,“ vysvětluje Martina Komárková.

Stádo divokých koní v Milovicích

Divocí koně mají za úkol spásat stepní louky, které postupně zarůstají nevhodnými keři a bylinami. Zvířata tak napomáhají udržovat přirozené prostředí řady vzácných rostlin a živočichů, jak říká Miroslav Jirků z biologického centra Akademie věd. „ Můžeme například jmenovat některé korýše, kteří žijí v periodických tůních nebo kalužích, které tady ve vojenském prostoru udržoval pojezd pásových vozidel. To teď zmizelo. Pohyb velkých zvířat může místy nastolit podobné podmínky,“ dodal Jirků.

Stádo divokých koní v Milovicích

Nadšenci se ale kromě koní chtějí věnovat i návštěvníkům, kteří krásy přírody jezdí do Milovic obdivovat. „ Počítáme s tím, že bychom tu na okraji pastviny zřídili vyhlídkové plošiny, aby návštěvníci mohli koně zahlédnout,“ plánuje Dalibor Dostál. V části bývalého milovického vojenského prostoru bychom už brzy, vedle koní, mohli vidět i další zvířata. Plány ochránců přírody počítají s pratury, tedy předchůdci dnešních krav, časem možná také se zubry.

autor: Michal Trnka
Spustit audio