Na chmelnicích na Rakovnicku je slyšet slovenština. Přijeli brigádníci až od Prešova

7. květen 2015

Slovenští brigádníci vypomáhají v těchto dnech na chmelnicích v Kolešovicích na Rakovnicku. Přijeli až od Prešova. Českým studentům se totiž do prací na polích už moc nechce.

Květnové práce na polích jsou podle chmelařů pro budoucí úrodu ty nejdůležitější. Chmelnice na Rakovnicku jsou proto teď plné brigádníků, kteří vpichují dráty ke kořenům rostlin. Z polí se ozývá nejvíc slovenština. České školy už na jarní brigády moc nejezdí. Vyplácí se to ale stále studentům ze Slovenska, kteří využívají maturitního týdne, kdy je ve škole volněji.

Brigádník Matúš ze Slovenska si natáhne třímetrový drát, udělá na něm dvě smyčky a píchne je ke kořenům rostlin chmele. Takových pohybů udělá Matúš 1200 denně. Minulý rok byl v Kolešovicích taky a vydělal si 3300 českých korun. „Byl jsem druhý nejlepší,“ pochlubil se brigádník.

Na jarní brigádu jezdí Spojená škola Sabinov z Prešovského kraje do Kolešovic už deset. Jsou tu studenti prvního, druhého a třetího ročník různých oborů – mj. kuchaři nebo automechanici. „Máme to jako zahraniční praxi. Původně byly na naší škole i zemědělské obory, ale dnes už je nemáme,“ říká mistr odborného výcviku Jozef Mihalik.

Chmelnice v Kolešovicích u Rakovníka

Během jara se na kolešovických chmelnicích vystřídá 180 mladých lidí ze Slovenska. „Škol, které by byly ochotné přijet na brigádu, ubývá. České školy už to nemají povinné, na Slovensku to ještě jakž takž funguje,“ potvrzuje chmelař Miloslav Mánek. A co se stane až školy přestanou jezdit? „Není výjimkou, že na chmelnicích běžně pomáhají i brigádníci z Rumunska, Bulharska, Vietnamu nebo Ukrajiny. Každá farma si pomáhá jak může, protože tyhle práce nesnesou odkladu. Nesmí to přerůst,“ dodal chmelař.

Spustit audio