Další rekord v automobilce. Během dne prošlo Škodovkou 80 tisíc lidí

31. květen 2015

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto si připomněla 120 let od svého založení mimo jiné i sobotním Dnem otevřených dveří. Během sedmi hodin si továrnu prohlédlo rekordních 80 tisíc lidí, tedy zhruba o deset tisíc víc než před čtyřmi lety.

Ačkoli paní Monika prý auta rozlišuje především podle barvy, vyzkoušet si jízdu na zkušebním okruhu ji zlákalo. Stejně jako stovky dalších lidí, kteří si tak na sobotním Dnu otevřených dveří v mladoboleslavské automobilce vystáli dlouhou frontu.

„Zlákalo mne nejen to, že jsem se mohla podívat, jak se auta vyrábějí, ale i na zajímavý doprovodný program,″ řekla. Firma skutečně lákala na zvučná jména hudební scény - kapely Lucie a Buty, zpěvačku Anetu Langerovou nebo Věru Špinarovou.

Stáňa s dcerou Aničkou přijela z Krkonoš. A co dvanáctileté děvče v automobilce nejvíc zaujalo? „Finální montáž, při které dodělávali auta, byla fakt dobrá,″ uvedla a ocenila i písničky firemního orchestru.

Stovka policistů v pohotovosti

Mezi návštěvníky bylo i hodně zaměstnanců, kteří chtěli svým blízkým ukázat, kde pracují. Celou rodinu, z níž část žije v cizině, přivedl i dlouholetý zaměstnanec továrny. „Zaměstnaný jsem tu byl dvanáct let, ale jako pracující důchodce docházím na dva až tři dny v týdnu i teď,″ řekl dědeček šestileté Blanky a osmileté Klárky a připustil, že se v továrně za posledních pět let hodně změnilo.

„Je to všechno rychlejší, odpovědnější, namáhavější na lidi. Jestliže někdo říká, že Škodováci mají nějaké ohromné peníze přes 30 tisíc korun, tak ať si jdou vyzkoušet být u linky, ze které každou minutu musíte něco zvedat a dělat,″ dodal.

Automobilka letos pustila veřejnost nejen do hlavního výrobního závodu, ale také do budovy technického vývoje, servisního tréninkového centra, otevřeny bylo učiliště, muzeum či zákaznické centrum.

Na průběh akce - především očekávanou složitou situaci v dopravě - dohlížela stovka policistů i vrtulník. Podle středočeské policejní mluvčí Štěpánky Zatloukalové ale nemuseli řešit žádné potíže.

Týden před mladoboleslavskou automobilkou pozvala veřejnost do svého areálu také kolínská firma TPCA. Svoje brány otevřela teprve podruhé za dobu své existence v České republice, naposledy to bylo před deseti lety. Provoz a výrobu aut si sem přišlo prohlédnout na šest tisíc návštěvníků.

Spustit audio