Beroun přesune autobusové nádraží k vlakovému na kraj města

4. červen 2015

Nový dopravní terminál u současného vlakového nádraží budují v Berouně. Kromě železnice bude sloužit i pro autobusy, které se sem přemístí z centra města.

Lidé z Berouna budou od listopadu nastupovat do vlaku i autobusu na jednom místě. Vedení radnice plánuje zrušit současné autobusové nádraží u levého břehu Berounky a autobusové linky přesunout k tomu vlakovému. Vytvoří tak jeden společný dopravní uzel pro Beroun okolí.

Celý projekt bude stát asi 50 milionů korun a většinu pokryje dotace z programu švýcarsko-české spolupráce. Právě Švýcaři si proto tento týden přijeli stavbu, která začala koncem března přeložkami kabelů a kácením stromů, prohlédnout. Práce podle radnice probíhají podle harmonogramu.

Na sjezdu k vlakovému nádraží vznikla provizorní cesta, v místech původního sjezdu dělníci budují kruhový objezd. V prostoru nového autobusového nádraží už vznikají nová stání.

Radnice si od nového terminálu slibuje nejen soustředění veřejné dopravy na jedno místo, ale zároveň i lepší informovanost cestujících. Informace o příjezdech a odjezdech autobusů se například dozvědí z venkovní elektronické tabule. Všechna tři nástupiště navíc budou mít přístřešek a lavičky.

Na místě dosavadního autobusového nádraží na Závodí, které je od toho stavěného vzdálené asi jeden a půl kilometru, vznikne záchytné parkoviště pro 70 až 75 aut. Radní tam navíc nechají vysadit novou zeleň a měla by tam tudy procházek část cyklostezky.

autor: duch
Spustit audio