Památník letcům RAF má v Lidicích podporu, ale vyvolává i emoce

16. červen 2015

Dva letci z Lidic, kteří bojovali na straně spojenců za druhé světové války, by měli mít ve své obci na Kladensku památník. Prosazuje to nově vzniklý spolek. A na stavbu už vyhlásil i celonárodní sbírku. Ve vesnici, kde jsou vzpomínky na lidickou tragédii z roku 1942 stále živé, s tím ale část obyvatel nesouhlasí. Podle některých totiž právě Josef Horák s Josefem Stříbrným a jejich aktivita v letectvu RAF přivedli nacisty do Lidic.

„Jednak už nebyli ‚lidický‘, jednak se vrátili živi a zdrávi. A protože dnes žijí jen tři lidické ženy a třináct dětí, ty děti si to nepamatují, ale ty ženy o tom s nimi mluvily,“ říká Pavel Horešovský, jeden z těch, kteří si vybudování památníku nepřejí. Sám je nejmladším lidickým dítětem. Tragédii přežil coby 16denní novorozeně. Jeho otce nacisti zabili a matka putovala do koncentračního tábora.

Iniciátor pomníku, syn jedné z lidických žen, Miloslav Kaliba ale zdůrazňuje, že historici spojení mezi tragédií a letci nikdy neprokázali. „To je falešná informace. Jediná spojitost je ta, že tři roky nebyli evidováni jako občané tzv. protektorátu,“ dodává Kaliba.

Památník Lidice, který spravuje území po vypálené vesnici, myšlenku stavby památníku podporuje, a navrhl už i jeho umístění - hned vedle pietního území. A věc projednalo i zastupitelstvo obce, kterému by umístění monumentu nevadilo.

Pro mne jsou to hrdinové, říká starostka

Starostka Lidic Veronika Kellerová se setkává s různými reakcemi a podle některých už Horák se Stříbrným mají v obci připomínek dost. „Jsou tu ulice pojmenované po Horákovi a po Stříbrném a letos na jaře se jim odhalovala pamětní deska. Já teda osobně beru Horáka a Stříbrného za hrdiny,“ říká starostka.

Podobně uvažuje i Václav Zelenka, který byl dalším lidickým dítětem, poslaným na tzv. poněmčení. „Už měli mít něco takového dávno, teď už je pozdě. A je to hrozně peněz. Ale jestli by někdo měl něco takového mít, tak oni,“ uzavírá Zelenka.

Spolek teď na pomník sbírá peníze a chystá se vyhlásit soutěž na zhotovitele pomníku. Člen spolku Miloslav Kaliba zdůrazňuje, že památník bude připomínat nejen Horáka a Stříbrného, ale taky všechny československé vojáky z let 1939 až 1945. Česko jim to podle něj dluží. „Byl spáchán atentát na Heydricha – na jedné straně ztráta lidských životů lidí v heydrichiádě je veliká, ale důvod proč musela být taková cena lidských životů zaplacena byla likvidace významného nepřítele českého národa,“ říká Miloslav Kaliba.

Spustit audio