Přívoz přes Berounku nabízí pohled na krajinu očima Oty Pavla

26. červen 2015

Se začínajícím létem dobrovolníci opět obnovili přívoz na řece Berounce, který spojuje břeh Luhu pod Branovem s Nezabudicemi na Rakovnicku. Právě v těchto místech pobýval před 2. světovou válkou jako malý chlapec Ota Pavel. Slavného spisovatele připomíná v Luhu pamětní síň, která dostala po mnoha letech novou podobu.

Češtinářka novostrašeckého gymnázia a historička Iva Vachková tráví v létě čtrnáct dnů převážením turistů přes Berounku. Pomáhá udržovat místo, kde přebýval převozník Karel Prošek a kam spisovatel Ota Pavel umístil děl svých příběhů Zlatí úhoři nebo Jak jsem potkal ryby.

„Nejčastěji sem jezdí vodáci, když míří z Rozvědčíka na Roztoky, ale taky turisti a cyklisti,″ popisuje převoznice. Berounka má v Luhu pod Branovem šířku asi 30 metrů. Převoznický domek je přímo na břehu.

A právě z místnosti, kterou převozník Karel Prošek pronajímal před druhou světovou válkou rodině Popperově, udělali dobrovolníci pamětní síň. Ta je teď nově obnovená.

„Získali jsme z památníku písemnictví několikrát opravovaný rukopis povídky, která je právě o převozníkovi Karlu Proškovi," popisuje Iva Vachková zřejmě nejcennější exponát nové expozice.

Tři prodané luxy

Původně se židovská rodina jmenovala Popperova. „V roce 1954 pod dojmem politických procesů si tatínek Leo svolal celou rodinu, všechny své syny i s manželkami, a rozhodli se, že si změní jméno. Bylo několik variant - a poslední dvě byly Pavel a Popel,″ vysvětluje historička.

Na fotografiích uvidí návštěvníci pamětní síně taky maminku Oty Pavla, jeho bratry Huga a Jiřího nebo legendárního psa Hollana. Ale výletníci spatří také seznamy potřeb, které si všichni tři bratři sepisovali před svými výlety na vodu. Jezdívali totiž spolu v dospělosti pravidelně na týdenní dovolenou na ryby.

V expozici je taky unikátní fotografie, kde jsou bratří Jiří a Hugo s maminkou, v předvečer odjezdu do terezínského ghetta. Rodina ale za války dopadla dobře, oba synové i otec Leo se vrátili a šťastně se s rodinou shledali.

Turisté uvidí i tři luxy, které sem věnovali občané nedalekých Nezabudic a Branova. Údajně je tam lidem všechny prodal otec Oty Pavla Leo, navzdory tomu, že v Nezabudicích v té době neměli elektrický proud.

V létě jsou převozníci na Berounce denně od 9 do 19 hodin.

Spustit audio