Rakovník se bojí, aby z opuštěných kasáren nebyl uprchlický tábor

9. červenec 2015

Koncem roku 2013 se vojáci 152. Ženijního praporu a samostatné záchranné roty rozloučili s Rakovníkem. Kasárna, která na konci města opustili, jsou od té doby prázdná. Místní obyvatelé se teď bojí, aby se z nich nestal tábor pro uprchlíky nebo ubytovny.

Vedení Rakovníka chce přesvědčit ministerstvo obrany, aby si ponechalo tamní kasárna. Stát je už delší čas plánuje prodat, protože je nepotřebuje. Vojáci už v areálu nejsou víc než rok a půl.

Představitelé města se bojí o osud budov, které by si po částech mohli odkoupit soukromníci a vytvořit z nich například ubytovny pro sociálně slabé. Radní proto chtějí do Rakovníka pozvat ministra obrany Martina Stropnického (ANO), aby si areál prohlédl. Věří, že se jim povede záměr armády změnit.

Ještě nedávno přitom město plánovalo vyměnit s ministerstvem obrany některé pozemky uvnitř kasáren, místo toho teď hledá investory, kteří by o areál nebo jeho části měli zájem.

Vedení města má totiž strach, aby v opuštěných kasárnách nevznikl třeba tábor pro imigranty. Podobné obavy mají i místní obyvatelé. "Stát by mohl pro areál najít na přechodnou dobu jiné využití," myslí si místostarosta Miroslav Samaš z hnutí ANO.

Ministerstvo ani vláda ale s případným přesunutím uprchlíků do Rakovníka nepočítá. Je ale možné, že nakonec ustoupí i od svého záměru areál prodat. Chystá totiž novou koncepci výstavby Armády České republiky, takže ministerstvo znovu analyzuje své potřeby a plánuje, jak budou vojenské jednotky rozmístěné.

Spustit audio