Takové sucho nepamatujeme, říkají zemědělci z Benešovska

11. srpen 2015

Nejčastější příloha českých jídel je letos v ohrožení. Brambor je kvůli suchu extrémně málo a cena může být prý až o 100 procent vyšší než loni. Výrazně zemědělcům už prý nepomůže ani déšť. Brambory by totiž začaly rychle růst a praskat.

Cena českých brambor letos zřejmě půjde výrazně nahoru. Je extrémní sucho a úroda bude malá. Někteří zemědělci mluví dokonce o poloviční úrodě. Říkají, že teď už jim nepomůže ani déšť. „I kdyby přišel nějaký déšť, tak jim to nepomůže. Spíš jim to přitíží, protože brambory začnou rychle narůstat a pukat,“ říká zemědělec Milan Hájek z Jeníkova, který hospodaří už 23 let. „Takové sucho ještě nebylo, nebo alespoň já to nepamatuji,“ dodává.

Kvůli suchu bude extrémně nízká úroda brambor

V souvislosti s horkem a suchem mají zemědělci strach i o dobytek. Kvůli suchu totiž schne kukuřice a nebudou mít dostatek krmiva pro dojnice a výkrm býků. Předseda zemědělského družstva v Čechticích Jiří Šindelář už mluví o nutném snižování počtu kusů. „Musí se snížit dávky objemových krmiv. Musíme se to pokusit něčím nahradit, což prodraží krmnou dávku,“ říká Šindelář. Podle jeho slov bude nutné i snížit stavy ve výkrmu býků, což znamená prodávat telata.

Kukuřice usychá, tak ji zemědělci musí začít sklízet. Bude proto málo krmení pro dobytek

Špatně jsou na tom v Čechticích také s už zmiňovanými brambory, letošní úroda prý bude tak o 40 procent nižší než loni. Podobné je to po celém kraji. Pro nás spotřebitele to bude znamenat, že budeme brambory nakupovat výrazně dráž, mohou se prý vyšplhat až na 20 korun za kilogram.

autor: haj
Spustit audio