Místo kolejí cyklostezka. Starostové Voticka chtějí využít opuštěnou trať

10. září 2015

České dráhy budují nový železniční koridor z Prahy do Českých Budějovic. Starostové obcí na Voticku nechtějí nechat místa, kudy vedly koleje, zarůstat trávou. Připravují projekt, který má přilákat turisty i pomoci místním obyvatelům.

Starostové mikroregionu Voticko se dohodli, že budou s vládou vyjednávat o výkupu pozemků pod bývalými železničními tratěmi. A zájem mají také o opuštěné drážní budovy. „Máme připravené projekty, které by zvýšily turistickou atraktivitu regionu, tedy cyklostezky nebo drezínu,“ říká předseda mikroregionu Viktor Liška.

Cyklostezka by podle něj mohla vzniknout třeba v úseku Bystřice – Votice, kde už nový železniční koridor funguje. „Máme v plánu vytvořit trasu, která by spojila votický Beztahov s nádražím v Olbramovicích, kterou by mohli využívat nejen rekreační cyklisté, ale třeba i lidé k cestě do práce nebo k rychlíkům,“ dodává Liška.

Trasy povedou po železničních náspech, které budou už bez kolejí. Právě ve zmíněném úseku do Olbramovic už jsou koleje vytrhané.

Projekt cyklostezek místo kolejí podporuje Státní fond dopravní infrastruktury, z něj chtějí obce z Voticka čerpat peníze. O prodeji pozemků obce jednají s ministerstvem dopravy, schválit ho musí nakonec vláda.

autor: haj
Spustit audio