Kraj kvůli stížnostem hledá nového provozovatele letiště v Nesvačilech

18. září 2015

Město Bystřice už nejspíš nebude provozovat mezinárodní letiště v Nesvačilech na Benešovsku. Středočeský kraj dal dlouholetému nájemci výpověď a hledá nového. Důvodem jsou údajně stížnosti.

Ročně na mezinárodním letišti v Nesvačilech na Benešovsku přistane, nebo vzlétne 35 tisíc letadel. Teď je jeho osud nejistý.

Středočeský kraj dal totiž současnému nájemci, kterým je město Bystřice, výpověď. Starosta města Daniel Štěpánek z ODS přitom tvrdí, že s ním o tom nikdo nejednal. „Dostali jsme výpověď bez udání důvodů,″ říká.

Podle Miloše Patery z ČSSD dostal kraj několik stížností. „Bylo poukazováno, že není dostatečně dělaná údržba areálu,″ vysvětluje hejtman.

To připouští i nový ředitel letiště Jakub Edr. „Dostaly se ke mně drobné stížnosti, zejména na údržbu plochy, tedy sekání trávy. Ačkoliv dodržujeme všechny normy, koupili jsme i traktor, takže do budoucna chceme sekat častěji než doposud,″ slibuje.

Řídící věž patří městu

Na kraji si byl stěžovat letový ředitel leteckého clubu GAC Miloš Ramert, který má plachtařkou školu a jeho žáci vyhrávají i na světových soutěžích. Podle něj bylo letiště udržováno dostatečně pro sportovní letadla, ale ne pro větroně.

Zároveń přiznává, že s s novým ředitelem je situace výrazně lepší. Přesto trvá na tom, že by areál nemělo provozovat město Bystřice.

Téma, co bude s letištěm dál, rozvířila návštěva hejtmana v Číně. Tam údajně lokalitu letiště nabídl jako prostor pro čínské investice. To však hejtman striktně popírá.

Přechod k novému nájemci může komplikovat i fakt, že řídící věž letiště je v majetku města.

autor: haj
Spustit audio