Církev chce za stamiliony postavit ubytovnu pro poutníky i opravit kostely

28. září 2015

Církev chce pozvednout odkaz svatého Václava ve Staré Boleslavi. Stamilionovými investicemi do kostelů hodlá přilákat do osmnáctitisícového města u Prahy další tisíce věřících a turistů.

Varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi jsou v technicky špatném stavu. Když varhaník Štěpán Svoboda zapne rejstříky, začne nástroj sám hrát, ač by mělo být ticho.

„A když zmáčku klávesu, abych získal určitý tón, tak ten tón nehraje,″ vysvětluje odborník. I to je důvod, proč si varhany, kterým bude v příštím roce sto let, zaslouží opravu.

Peníze nejen na varhany chce církev získat z Evropské unie. Za zhruba 130 milionů korun chce kromě oprav kostelů Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava má ve Staré Boleslavi vzniknout pivovar, kulturní centrum nebo ubytovna pro poutníky a turisty.

Kardinál Dominik Duka se nebojí, že by si poutníci nenašli cestu do míst, kde zemřel svatý Václav. Podle něj ale potřebují lepší zázemí. „Občan této země se nemůže vyhnout katedrále, stejně tak se nevyhne svatému Václavovi. Tak jako nemůže být občan zeměkoule, který by neklopýtl o Ježíše Krista a o jeho zásady. V tomto smyslu je Stará Boleslav naší historií,″ říká pražský arcibiskup Dominik Duka.

Na Národní svatováclavskou pouť míří každým rokem kolem pěti tisíc poutníků a církevní hodnostáři odhadují, že v budoucnosti by to mohl být až trojnásobek.


autor: fir
Spustit audio