M.Boleslav a Příbram zvýší daň z nemovitosti. Další středočeská města se k tomu nechystají

20. říjen 2015

Až o stokoruny víc než letos zaplatí příští rok na dani z nemovitosti majitelé bytů v Mladé Boleslavi a v Příbrami. Pro majitele pozemků a firmy bude zvýšení znamenat minimálně tisíce a pro velké firmy dokonce miliony korun. Všechno kvůli tomu, že zastupitelé zvedli tzv. místní koeficient pro výpočet této daně. Další města se jejich příkladem neinspirovala a sazby nechávají stejné.

V Mladé Boleslavi zastupitelé schválili zvýšení místního koeficientu pro výpočet daně na svém zářijovém zasedání. Původně měl hodnotu 2 a teď má hodnotu 4. Vedení města to zdůvodnilo tím, že je potřeba sehnat víc peněz do rozpočtu hlavně na sociální oblast a školství. Letos jsou v Boleslavi příjmy z daně z nemovitosti necelých 90 milionů korun, příští rok by to mohlo být kolem 135 milionů korun. Nejméně se růst plateb dotkne běžných majitelů bytů. Ti zaplatí o 14 procent více. U běžného bytu 3+1 s plochou kolem 70 metrů čtverečních se roční sazba zvedne z asi 1 300 na 1 450 korun. Ročně to tedy znamená nárůst o 150 korun.

Pro středně velkou firmu to při současné dani kolem 100 tisíc bude znamenat o 33 tisíc korun ročně navíc. Pro velké podnikatele to pak bude růst skoro o 100 procent. To se týká samozřejmě i boleslavské automobilky. Místo 44 milionů korun zaplatí dvakrát tolik. Vedení firmy ale hrozí tím, že bude dávat méně sponzorských peněz na sport nebo kulturu. Město kontruje, že teď potřebuje hlavně stavět domov pro seniory.

Většina dalších středočeských měst zvyšování daně z nemovitosti nechystá

Mladá Boleslav tím pádem patří k městům s nejvyšší daní z nemovitosti ve Středočeském kraji. Například největší středočeské město Kladno má místní koeficient 1 stejně jako Mělník nebo Beroun a stejně jako v Benešově, Kutné Hoře, Nymburku nebo Kolíně neplánují koeficienty zvyšovat. Tamní představitelé měst se shodují, že nechtějí zatěžovat obyvatele dalšími platbami.

Daň z nemovitosti se ale bude zvyšovat v Příbrami. Tam zastupitelé už před létem odhlasovali, že se daň zdvojnásobí. V praxi to bude znamenat, že rodina obývající například dvoupokojový byt zaplatí za rok asi o 350 korun víc, rodina z třípokojového bytu asi o 500 korun navíc. Příbramská radnice od lidí ani od podniků žádné výrazné stížnosti nemá a říká, že i po změnách Příbram nevyčnívá oproti jiným podobně velkým městům.

V Kutné Hoře naopak sazbu daně z nemovitosti loni snížili v městské části Kaňk. Přes tuto část města totiž jezdí velké množství aut a tak lidem radnice ulevila alespoň finančně. Stejně tak je to v další kutnohorské části Malín, kde se pro změnu bude stavět most.

autoři: duch , von , Zdeněk Vesecký
Spustit audio