Odřeniny, krvácení z nosu. S tím si školní zdravotní služba v Lánech umí poradit

20. říjen 2015

K úrazům nebo nevolnostem žáků na základní škole v Lánech na Kladensku spěchají kromě učitelů i dva jejich vyškolení vrstevníci. Zavedli tam totiž školní zdravotní službu.

Dvě děti ze Základní školy v Lánech na Kladensku dostanou každé ráno vysílačku a přes den drží zdravotní pohotovost. Ve škole totiž funguje jako v jediné v republice tzv. školní zdravotní služba. Na pohotovosti se při ní střídá celkem 19 dětí. První pomoc s nimi teď procvičují přímo ve škole v Lánech členové německého Červeného kříže. V Německu je totiž školní zdravotní služba naprosto běžná.

„Za rok a půl se nedá říct, jestli máme nebo nemáme úspěchy. Ale členové školní zdravotní služby mi za tu dobu přijdou v mnoha věcech mnohem suverénnější a ochotnější pomáhat někomu jinému. A to i ve svém volném čase, když se náhodou dostanou k nějaké situaci kdy je třeba pomoci – jako například na hřišti, když někdo začne krvácet z nosu,“ říká učitelka lánské základní školy Kateřina Dvořáková, která má školní zdravotní službu na starosti.

„Nejčastější je tu krvácení z nosu nebo odřeniny. Měli jsme tu i případ, kdy jeden žák zkolaboval. To jsme volali záchranku,“ potvrzuje žákyně Tereza Lagová. Žáci ze 7. až 9.tříd, kteří jsou členy školní zdravotní služby (je mezi nimi většina dívek), celý den chodí s vysílačkami po škole a v případě úrazu ošetří raněného. „Vždycky je ale u toho i paní učitelka. My nesmíme sami nic provádět bez dohledu,“ dodává Tereza.

Spustit audio