Výstavu o historii zlata hlídá v Jílovém u Prahy magistr Kelly

29. říjen 2015

Zlatem se nejen zdobíme, ale je například důležité i ve zdravotnictví. Jak se vlastně získává, kolik ho ještě je pod zemí na území naší republiky - to všechno zjistíte v muzeu v Jílovém u Prahy. Otevřeli tam novou expozici o historii těžby a zpracování zlata. U vchodu ji, ne náhodou, hlídá mág a kouzelník magistr Kelly.

„To byla skutečně reálná postava, dělal hlavního alchymistu u Rudolfa II. a dokonce několik roků vlastnil objekt, kde dnes sídlí Regionální muzeum,“ potvrzuje Petr Morávek, přední český odborník na zlato, autor výstavy v Jílovém. „On si totiž asi myslel, že tady na nádvoří najde zlato, které by předložil císaři,“ dodal Morávek. A vypadal magistr Kelly skutečně tak, jak ho známe z různých vyobrazení ? „Dlouhé vlasy měl proto, že než sem přišel z Anglie, tak tam měl různé problémy a uřízli mu uši,“ prozradil autor výstavy.

Na výstavě se návštěvníci mimo jiné dozví, co se ze zlata vyrábělo, ale hlavně také jak se zlato ze země získávalo. Je tam také k vidění nejrůznější technika. Jedna z částí je věnována zásobám zlata u nás. „Jsme jedním ze států, který má největší zásoby zlata v podzemí – je to okolo 400 tun. Z toho přes 100 tun je v Kašperských horách a to samé je na Mokrsku,“ říká Petr Morávek.

Na výstavě uvidíte i přírodní podobu zlata, která někdy vypadá jako šperk

V muzeu si můžete vyzkoušet i rýžování zlata. „Zrnka zlata jsou ale velice malá. Na množství jednoho gramu je jich třeba několik stovek až několik tisíc,“ upozorňuje autor expozice.

autor: haj
Spustit audio