Pražská Troja bude hostit ME ve vodním slalomu 2018

Podruhé v historii bude Česká republika hostit ME ve vodním slalomu. V roce 2018 se nejlepší evropští závodníci mezi slalomovými brankami sejdou v pražské Troji. Tamní kanál pravidelně hostí závody Světového poháru a dvakrát se tu konal i světový šampionát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slalomový kanál v Troji

Slalomový kanál v Troji | Foto: Jan Homolka / Kanoe.cz

„Dlouho jsme kandidaturu zvažovali vzhledem na náročnost organizace tak velké akce,“ vysvětlil v prohlášení pořadatelů Jiří Rohan, ředitel organizačního výboru letošního Světového poháru i posledního mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze.

Na trojském kanálu se každoročně jezdí závody Světového poháru s výbornou diváckou kulisou. Za posledních 10 let se tu konala i dvě mistrovství. Při tom posledním v roce 2013 získali v kategorii kajakářů první dvě místa Vavřinec Hradilek a Jiří Prskavec.

ME za tři roky se má náročností na přípravu přiblížit světovému šampionátu. Oproti Světovým pohárům bude potřeba více času na přípravné práce i financí. „Počítáme s tím, že se v Praze zúčastní světová špička. Evropští slalomáři patří k nejlepším a medaile mají svojí hodnotu,“ vysvětluje Jiří Rohan.

„Máme zkušenost s MS, které nás stálo necelých 14 milionů. ME určitě bude o něco lacinější, ale teď to nedokážu říct úplně přesně. Hrubý odhad je, že bude stát osm až deset milionů," odhaduje organizátor náklady akce.

V České republice už se evropský šampionát jednou konal, v roce 1998 ho ale hostil kanál v Roudnici nad Labem. Stříbrnou medaili tehdy získala dodnes aktivní Štěpánka Hilgertová. Mistrem Evropy se stal kanoista David Jančar.

ME se koná od roku 1996, po 16 uskutečněných šampionátech je Česká republika v pořadí národů třetí s bilancí 22 zlatých, 26 stříbrných a 22 bronzových medailí. Úspěšnější jsou pouze Slovensko a Německo.

Pádlojízda před závodem SP 2015 | Foto: Jan Homolka / Kanoe.cz

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme