Příprava svatomartinského vína finišuje, kutnohorští vinaři zarážejí poslední špunty

9. listopad 2015

Domluvit si v těchto dnech setkání s vinařem, není zrovna snadné. Mnozí totiž mají plné ruce práce s posledními přípravami letošních mladých vín, která otevřou tradičně na svátek svatého Martina.

Mladé víno v těchto dnech chystají pro své zákazníky i kutnohorští vinaři. „Celkem musíme naplnit přes čtyři tisíce lahví, což není jednoduchá práce. Hodně totiž záleží na přesnosti,″ vysvětluje vinař Lukáš Rudolfský.

Se stáčením nápoje pomáhá poloautomatická plnička, jejíž hodinový výkon je asi 350 lahví za hodinu. Pak už stačí jen zandat špunt, olepit etiketou, dát kapsli a letošní svatomartinské může k zákazníkovi.

Kutnohorský vinař Josef Žáček sice neposílá na trh lahve s označením svatomartinské, ale mladá vína vyrábí a jejich přípravě z odrůdy Cabernet moravia věnuje v těchto dnech hodně času.

„My jsme se rozhodli mladé víno dělat z téhle odrůdy, protože v tomhle roce vína obsahují míň kyselin než obvykle. A u cabernetu bývá kyselina vždycky trochu vyšší než u ostatních červených vín, proto jsme zvolili pro mladé víno právě tuhle odrůdu,″ vysvětluje.

Vedle vinařů se na svátek Martina chystají také restaurace. Některé nabídnou svým hostům speciální menu s husími pokrmy, které se ke svěžím mladým vínům hodí. Signálem pro svatomartinské hody je středeční hodina před polednem.

autor: Michal Trnka
Spustit audio