Otevřené Brdy turisty lákají. Někteří tam i přenocovali

3. leden 2016

Ani zatažená obloha a teploty pod nulou neodradily v prvních lednových dnech letošního roku turisty od návštěvy nové chráněné krajinné oblasti v Brdech. Ta vznikla z vojenského újezdu, díky kterému tam návštěvníci můžou obdivovat skoro nedotčenou přírodu.

Někdejší vojenský újezd Brdy se s rokem 2016 stal chráněnou krajinnou oblastí. Po mnoha letech se desítky kilometrů panenských lesů otevírají turistům. Někteří z nich proto využili prodlouženého víkendu k prvnímu výšlapu. Dobré je ale mít s sebou mapu a chodit jen po cestách, protože značené trasy začne Klub českých turistů vytvářet až na jaře.

„Chtěli jsme si udělat rodinný výlet a tím, že se otevřely Brdy a nikdo tu před tím jako neměl chodit, tak jsme se chtěli podívat na krajinu a přírodu, jak to tu vypadá,“ potvrdila Eva Sommerová, která se do Brd vypravila s manželem a malým synem. „Bojíme se toho, že tu časem bude hodně turistů, takže jsme to chtěli vidět na začátku,“ doplnil její slova manžel Petr v altánku u zříceniny Valdek.

Parta osmi lidí se na Brdy dokonce vypravila nocovat. „Máte-li dobrý spacák, dá se to vydržet,“ shodují se. „Organizujeme výlety na víkend kolem Silvestra každý rok a na Brdech jsme, protože se otevřely a protože tu jsou jenom lesy. Chceme ujít kolem 50 – 60 kilometrů ,“ dodal jeden z turistů.

Vojenský újezd Brdy

Značené turistické trasy zatím chybí

Zřícenina hradu Valdek ze 13.století byla dřív přístupná pro turisty jen o víkendech. „Počasí na výhledy nebylo zrovna nejpříznivější, protože je zataženo. Ale zase válející se mlhy v údolí na okraji skalnatých útesů byly romantické,“ říká další z turistů, který se do Brd na Valdek vydal.

V roce 2016 přibydou v Brdech i značené turistické trasy, které tam teď chybí.

Spustit audio