Moderátoři z Tloskova zvou do "svého" rádia hosty. Přijel i Adam Mišík

13. únor 2016

Jsou to moderátoři, kteří vás svojí upřímností dojmou i rozesmějí a sami sebe přitom léčí. To je speciální a prý světově ojedinělý projekt Centra sociálních služeb Tloskov, které léčí mentálně postižené klienty tvorbou vlastního rádia.

A na rozhovory za nimi přichází řada slavných. Někdy se dokonce sejdou i jmenovci, i když nejsou příbuzní. „Já jsem Martin Mišík, zdravím tě Adame Mišíku a chtěl bych se tě zeptat, jakou máš rád muziku. Já mám rád klasiku, vždycky mne to uklidní,“ začal rozhovor jeden z moderátorů v Tloskově se svým slavnějším jmenovcem, zpěvákem a muzikantem Adamem Mišíkem. Martin by se chtěl setkat také například s Danielem Hůlkou. „Zeptal bych se ho na jeho písničky,“ plánuje.

„Necháváme klienty ať si říkají co chtějí. Není to jen o otázkách. Například Martin, jak je hodně „povídavej“, k tomu přidal i svůj životní příběh. Smyslem našeho rádia je, že oni dokážou připravit si rozhovor, setkají se s interpretem, pak se rozhovor odvysílá, takže jde především o zvýšení sebevědomí klientů. Dokonce jsme zjistili, že v některých případech je možné i snížit i medikaci,“ potvrzuje ředitel centra Matěj Lipský.

Vysílání rádia se líbí i dalším klientům centra. „Líbí se mi rozhovory a písničky,“ dodává jedna z klientek Jana. V Tloskově podle redaktorky Českého rozhlasu, která tam natáčela, platí, že rádio léčí jak ty, kteří ho poslouchají tak i ty, kteří ho připravují. Na rozhovor tam už také zavítala řada známých osobností - zpěváci Magda Malá, Ivan Hlas nebo lyžařka Šárka Záhrobská.

autor: haj
Spustit audio