Studené světlo z výzkumu v Čelákovicích bude pomáhat hlavně diabetikům

29. březen 2016

V Čelákovicích u Prahy ode dneška funguje Centrum pro aplikaci světelné terapie. Špičkové středisko se zaměří zejména na diabetiky.

Nové centrum by se mělo soustředit především na zpomalení případných poruch zraku u diabetiků. Léčba studeným světlem by mohla pomoci až 120 tisícům lidí, kteří trpí právě diabetickou retinopatií. Speciální světlo buď nemoc zpomalí, anebo sníží pravděpodobnost, že pacienti oslepnou.

Léčbu světlem je možné využít i v jiných medicínských oborech, například v dermatologii, psychiatrii, ale i péči o novorozence.

Původně vědci využívali studené světlo zejména k podsvícení displejů mobilních telefonů a dalších elektronických přístrojů. Ve zdravotnictví se studené světlo začíná aplikovat až v současnosti. Jeho výhodou je, že může zlevnit léčbu a případně i zkrátit dobu onemocnění.

V Čelákovicích budou vědci především vyvíjet pomůcky, které využívají technologii studeného světla. Na výzkumu se budou podílet oftalmologická klinika pražské vinohradské nemocnice a Národní centrum pro výzkum duševního zdraví.

Diagnostické centrum, které stálo zhruba 17,6 milionů korun, doplní v budoucnosti specializované ordinace.

autor: fir
Spustit audio