Pozor na jízdní řády. Dopravce omezil část přímých spojů mezi Kladnem a Prahou

29. srpen 2016

Obyvatelé Kladna a okolních obcí si stěžují na to, že jim ubyly spoje, které by je vozily do Prahy a z Prahy. Podle dopravce jde především o takzvané komerční spoje, které provozoval ve vlastní režii. Namísto přímé linky z Kladna do metropole, tak budou autobusy víc projíždět vesnicemi.

Nové jízdní řády meziměstských autobusových linek platí od pondělí 29. srpna, nejvíc pozornosti by cestující měli věnovat linkám A55, A56 a A57. Právě z nich část spojů zmizí.

Důvodů je podle ČSAD MHD Kladno několik. Část spojů, které provozoval ve svojí režii, se mu prý nevyplatila. Platí to například pro autobus ve 4:10. Z Kladna do Prahy sice jezdilo dost cestujících, ale zpátky už jely autobusy prázdné. Navíc tenhle autobus jel přesně mezi dalšími dvěma spoji ve 3:55 a 4:25.

Cestování kladenskými autobusy tak bude určitě méně komfortní. Navíc například na lince A57 teď jede poslední spoj z Kladna do Prahy o hodinu dřív než jezdíval, to znamená před půl pátou. Linka A56 ale zajišťuje poslední spoj do Prahy před osmou večer.

Společnost rovněž argumentuje, že jinde spoje přibudou. Objednal si je kraj, města nebo obce. Například přímo v Kladně by jich od září mělo jezdit asi o 30 víc. A dopravce tvrdí, že by mu pro všechny linky chyběli řidiči.

Kraj se vyjádřil, že zrušením několika spojů cestování lidem nezkomplikuje. Je ale dobré zmínit, že v minulých dnech se vyjádřil pražský radní pro dopravu za ČSSD Petr Dolínek tak, že po zavedení placených zón na Praze 6 a 5 by měli přespolní víc používat meziměstskou hromadnou dopravu.

autor: kne
Spustit audio