Marek Raja z Nymburka hledal inspiraci k výuce fyziky u kosmonautů

2. říjen 2016

Fyzika a chemie nepatří zrovna k oblíbeným předmětům českých studentů. Zvýšit zájem mladých o tyto předměty se teď snaží učitelé na mnoha školách. Profesor nymburského gymnázia Marek Raja kvůli tomu dokonce strávil týden v americkém kosmickém a raketovém středisku NASA. U kosmonautů se naučil pokusy, které teď dělá i se svými studenty.

Marek Raja si přivezl i cenné informace. „Vyzkoušeli jsme si například tvorbu vozítek, kterými jsou dopravovány moduly na Mars nebo na Měsíc, měli jsme možnost si vyzkoušet práci ve skafandru,“ vzpomíná.

Do kosmického a raketového střediska se nymburský profesor dostal díky grantu, o který si požádal přes internet. V Americe se potkal s dalšími dvěma stovkami kolegů z 25 zemí. Ti všichni teď chtějí žáky a studenty přesvědčit, že přírodovědné a technické obory nemusí být nudné. „Jeden z workshopů byl zaměřený na to, že jsme měli vyrobit filtrační zařízení, které z odpadové vody vyrobí vodu, která by se dala pít,“ uvedl jeden z příkladů

Marek Raja naučil studenty nymburského gymnázia při fyzikálním semináři vyrobit tepelný štít raket

Studenti, které má Marek Raja na fyzikální seminář, jsou z jeho hodin nadšení. „Na většině laboratorních prací jsme doteď trávili čas hlavně vypracováváním protokolů, teď je to mnohem zábavnější, člověk vidí výsledek práce,“ potvrzuje student Lukáš Bastián.

Profesor Marek Raja nevěří, že by skokově přibylo mladých lidí se zájmem o přírodovědné předměty. O to víc je ale podle něj důležité dobře vzdělávat a motivovat studenty, kteří si například fyziku nebo chemii jako svůj cíl zvolí.

autor: Michal Trnka
Spustit audio