Trofeje pro vítěze Tour de France navrhl designér z boleslavské automobilky

10. červenec 2017

Až 23. července skončí v Paříži letošní ročník Tour de France, nejlepší závodníci převezmou české trofeje. Vyrobili je mistři v lindavské sklárně na Českolipsku. Podle návrhu slovenského designéra mladoboleslavské automobilky Petera Olaha.

„Trofej je ve spodní části široká, jako je široké startovní pole na začátku Tour. Ve středu se zužuje a nahoře rozšiřuje, tak jak v závodě dochází k únikům. A na špici může stát jen jeden, proto je na vrcholu šikmo seřízlá," vysvětluje svůj nápad slovenský designér Peter Olah.

Z lindavské sklárny zamíří do cíle Tour de France v Paříži trofeje pro držitele všech čtyř trikotů. Každá z nich váží téměř čtyři kilogramy a vysoká je přes šedesát centimetrů.

„Při vzniku každé trofeje je několik kol vzorování. Od prvotního nápadu designéra, přes vzorování a výrobu. Celkově ten proces trvá čtyři nebo pět týdnů," pospal výrobní proces Aleš Stýblo, viceprezident pro obchod a marketing sklárny v Lindavě.

Nejsložitější práce představuje ruční broušení, které u každé trofeje zabere dlouhé hodiny. „Je to tak 20 až 25 hodin na jeden pohár. Je potřeba si to předreslit, nahrubo nabrousit, potom vyjemnit a vyleštit," říká Pavel Vydra, který na úpravu dohlížel.

Z dvaceti pohárů se vyberou čtyři nejlepší

Hodnota samotných trofejí se dá jen těžko vyčíslit. Jedna je ta sportovní oceňující nejlepší závodníky Tour de France. Druhá pak výrobní.

„Tam bychom se dobrali k nějakému výsledku, ale i tam je cena hodně vysoká, protože na čtyři trofeje v nejvyšší kvalitě musí vzniknout velké množství prototypů," zdůrazňuje designér Peter Olah.

„Vždycky se vyrábí víc kusů, ze kterých se po každé fázi vybírají ty nejlepší. Na čtyři trofeje pro vítěze vznikne tak dvacet trofejí. Hodnota trofejí pro vítěze je asi nevyčíslitelná," přemýšlí designér.

Díla českých sklářů převezmou nejlepší cyklisté letošní Tour de France v pařížském cíli v neděli 23. července.

autor: Pavel Petr
Spustit audio