Hudba na nelegální technoparty u Osečku po třech dnech utichla

30. červenec 2017

U Osečku na Nymbursku po třech dnech skončila nelegální technoparty. Účastníci hromadně odjíždějí, a to za dohledu policistů. Těm se nepodařilo akci dříve rozpustit, ačkoliv k tomu několik tisíc lidí opakovaně vyzývali. Na místě byli i antikonfliktní tým a hasiči.

„Někteří návštěvníci ještě zůstávají, někteří z nich ale prostor postupně opouštějí. Strážníci kontrolují všechny příjezdové cesty, které od včerejšího odpoledne uzavřeli," popsala situaci u Osečku v neděli ráno reportérka Radiožurnálu Sabina Vosecká.

Během dopoledne středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová dodala, že návštěvníci nedělají problémy a někteří už odjíždějí z areálu.

„Někteří už i ukončili produkci. Když už odcházejí, bude účastníkům poskytnuta přiměřená doba na opuštění areálu. Pokud sednou za volant, budou se muset podrobit dechové zkoušce,“ popsala.

Technaři se sjeli na louku o rozloze 8,5 hektaru. Podle odhadů policie se tam sjelo až 6000 lidí. Policisté akci od pátečního večera monitorovali, ukončit se ji se jim ale - i přes opakované výzvy - nepodařilo. Na technoparty dohlížely desítky policistů i během noci, situaci zhodnotily jako klidnou.

Na místě bylo ještě kolem nedělního poledne zhruba 40 policejních jednotek i těžkooděnci. U všech výjezdových cest nyní budou podle policejní mluvčí Michaely Richterové hlídky kontrolovat odjíždějící řidiče na přítomnost alkoholu a drog v krvi

Technoparty bez vědomí majitelů

Majitelé louky o technoparty podle starosty Osečku Armina Delonga (sdružení Oseček pro vás) zřejmě nemají tušení. „Majitelé o tom ani nevědí, že na jejich loukách - to je dvacet, patnáct majitelů - je technoparty. Mají to pronajaté u JZD Agro Sokoleč,“ řekl starosta pro Český rozhlas.

Nelegální technoparty u Osečku na Nymbursku

„JZD Agro Sokoleč o víkendu nepracuje, ti přijdou až v pondělí do kanceláře. Možná potom agronomka přijede a podívá se na tu louku, že je zničená a že nebudou mít z té louky letos trávu,“ doplnil Delong.

Policisté účastníky akce vyzvali poprvé k opuštění louky v sobotu v poledne, avšak většinou bez odezvy. „Policie v rámci opatření provedla první zákonnou výzvu všem, aby ukončili akci, vypnuli hudbu a vyklidili prostor. Neuposlechli,“ řekla v sobotu médiím mluvčí Richterová.


Oblast policie podle ČTK už v sobotu uzavřela už od hlavní silnice vedoucí od dálnice D11 směrem na Kolín. Policie od této silnice směrem k louce, na které se technoparty koná, nikoho nepouští.

Na místo také přijely stovky aut účastníků technoparty. Na louce bylo několik míst s reproduktorovými stěnami, které hlasitě hrají hudbu různých stylů

autoři: vos , red
Spustit audio